Tolnay Klári életrajzát mutatták be a Hadik Kávéházban

A 100 éve született Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő emlékeztek a budai Hadik Kávéházban 2014. május 21-én, ahol a művésznő életéről szóló Tolnay 100 című kötetet is bemutatták.

Dr. Góg Laura jogász, irodalomtörténész Tolnay 100 címet viselő, Tolnay Klári páratlan életművét bemutató tavasszal megjelent kötetének bemutatójára mintegy ötven-hatvan ember érkezett a Hadik Kávéházban. Az ünnepség moderátora ezúttal nem a népszerű Juhász Anna volt, hanem Kovács Attila Zoltán, a Helikon Kiadó szépirodalmi főszerkesztője. A legendás színésznő centenáriuma alkalmából a kötet szerzőjén kívül Dr. Sirató Ildikó irodalomtörténész és Gyabronka József színművész idézte meg a csillag emlékét.

Góg Laura "Tolnay 100" című könyvének borítója

Góg Laura “Tolnay 100” című könyvének borítója

Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Élete során ötvennégy évet töltött színművészként, filmek és színdarabok százaiban nyújtott emlékezetes alakításokat. Góg Laura, a kötet szerzője két – egymással összefonódó – okból döntött úgy, hogy könyvet ír a művésznőről: egyrészt Tolnay Klári nagy rajongója, másrészt személyesen is ismerhette a művésznőt, akivel először 14 évesen találkozott. Barátságuk, pótnagymama és pótunoka viszonyuk 1994-től Tolnay 1998-ban, 84 évesen bekövetkezett haláláig tartott. A későbbi jogász életére olyan nagy hatással voltak a találkozások, amelyek során végül tiszteletbeli családtaggá fogadták Tolnay Klárit, hogy előbb egy színházi és mozifilm bemutatókra specializálódott adattárat hozott létre, majd megszületett az ötlet egy önálló Tolnay-kötetre.

„Laura megkeresett azzal, hogy érdekelt egy Tolnay Klári-kötetben, és kiadnánk-e a könyvét, amit kezdetben egy Tolnayról szóló színes albumnak képzelt. Könyves ember lévén igent mondtam az ötletre, az albumra azonban nemet. Mindenki tudja, a piacon nem éri meg albummal megjelenni, viszont egy portré érdekes lehet” – mondta a Helikon Kiadó szépirodalmi főszerkesztője. Az alkotó és a kiadó tavaly novemberben ültek tárgyalóasztalhoz, és miután egysége álláspontra jutottak, megkezdődhetett a munka, amely Góg Laurában tinédzserkora óta érett. „Olyan kötet látott napvilágot, amit elképzeltem annak idején, amikor írtam a szöveget. Nagyon szerettem volna Tolnay számtalan arcát egy hatalmas albumban látni, de talán az én előnyömre vált a dolog, mert a szöveg dominál a könyvben, amelyet száz képpel egészítettünk ki, amelyek java az MTI, az Országos Széchényi Könyvtár és a saját gyűjteményem tárgyát képezik” – fogalmazott Góg Laura.

Az est során Tolnay Klári pályafutása mellett kitértek a művésznő humanizmusára, mindvégig megőrzött fiatalosságára, illetve arra is, hogy mennyire szerette az állatokat, és a természetet. A legendás színésznő egyébként az ezotériával is foglalkozott, hitt a lélekvándorlásban, és nem csak róla írtak, hanem maga is írt: a Film-Színház-Muzsika hasábjain jelentek meg írásai, általa készített interjúk. „Tolnay Klári olyan személyiség és művész volt, aki művésztársainak, de elsősorban a közönségének nagyon sok pozitív élményt szerzett. Mindannyiunknak, akik láthattuk őt színpadon, és a fiatalabbaknak, akik színpadon már nem, de fiatalkori filmjeiben látták, van valamilyen Tolnay Klári-képük. Valamilyen személyes élményük, emlékük: talán egy szerep, talán több szerep. Egy kerek századik születésnapon a saját élményeinkre emlékszünk” – mondta Sirató Ildikó irodalomtörténész.

Az év elején Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg a Tolnay Klári születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet, amelynek egyik főszervezője szintén Góg Laura, aki a könyvbemutatón ismertette, hogy közel 70-80 program várható a közeljövőben, többek között erdélyi helyszíneken is.  Tolnay sokszínűségét reprezentálva filmvetítések, színházi megemlékezések, kerekasztal beszélgetések, kiállítások, és július közepén a Ram Colosseumban egy születésnapi gálaműsor kerül megrendezésre.

Mészáros Márton

Tolnay Klári Kossuth-díjas színművésznő (1914-1998)

Tolnay Klári Kossuth-díjas színművésznő (1914-1998)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: