A Ponyvaregény 20 éve

Húsz éve annak, hogy üstökösként berobbant a köztudatba Quentin Tarantino mesterműve, a Ponyvaregény (Pulp Fiction). A kultfilm 20. születésnapját ünnepelték a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az eredeti szereplőgárdából John Travolta amerikai színész és Uma Thurman amerikai színésznő, illetve Quentin Tarantino amerikai rendező vett részt azon a sajtótájékoztatón és vetítésen, amelyet a francia filmfesztiválon rendeztek a film húsz évvel ezelőtti bemutatója alkalmából 2014. május 23-án. Tarantino filmjét a cannes-i tengerparton felállított vásznon, a Cinéma de la Plage elnevezésű strandmoziban vetítették a fesztivál utolsó előtti napján.

John Travolta és Samuel L. Jackson a Ponyvaregény című film egyik jelenetében

John Travolta és Samuel L. Jackson a Ponyvaregény című film egyik jelenetében

A Ponyvaregény a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált 1994 májusában, ahol nagy meglepetést okozva az alkotóknak is, megkapta az Arany Pálmát, a fődíjat. A produkció a negyedik amerikai film a dél-franciaországi filmfesztivál történetében, amely fődíjas lett. A Ponyvaregényt a 2500 férőhelyes cannes-i Lumiére-teremben vetítették először, ahova 4000 érdeklődő kapott meghívót.  Az alkotást október 14-én mutatták be az amerikai mozik, és rendkívül gyors ütemben – futótűzként terjedő hírrel – elérte a világszerte 213 millió dolláros bevételt, amely rendkívül nagy összegnek számított akkoriban.

Roger Ebert, a legnagyobb amerikai filmkritikus egyenesen az évtized legjobb filmjének nevezte a Los Angeles-i alvilág szövevényes történeteit rendkívül humorosan feldolgozó alkotást. A film aztán 1995-ben megkapta a legjobb forgatókönyv Oscar-díját, de további hat kategóriában is jelölt volt. Samuel L. Jackson és John Travolta párosa, Uma Thurman fekete haja, Vincent Vega és Mia észbontó tánca Chuck Berry zenéjére, Vincent fejbelövése a vécén, Koons százados története, Dusty Springfield Son of a Preacher Man című dalaés a „problémamegoldó” Mr. Wolf személyisége mára a filmtörténelem részét képezik. Véres leszámolások, drogok, eget rengetően vicces dialógusok, és a legmenőbb karakterek – ez a Ponyvaregény szédületes sikerének titka.

Mészáros Márton

Uma Thurman amerikai színésznő és Quentin Tarantino amerikai rendező a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. május 24-én

Uma Thurman amerikai színésznő és Quentin Tarantino amerikai rendező a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. május 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: