Londonban állítják ki a mamutbébit

Megérkezett a Londoni Természetrajzi Múzeumba Lyuba, a sértetlen állapotban megtalált gyapjas mamuttetem a Mamutok: Jégkorszak óriásai című szeptemberig megtekinthető kiállításra – jelentették be az intézmény paleobiológusai 2014. május 23-án.

Lyubát, a szinte tökéletes állapotban előkerült gyapjas mamutkölyköt egy rénszarvaspásztor találta meg jégbe fagyva az északnyugat-szibériai Jamal-félszigeten egy pleisztocén kori folyómeder mocsarában 2007-ben. A megtalálója feleségéről elnevezett állat 42 ezer évvel ezelőtt, 1 hónapos korában pusztult el. A tetem széleskörű vizsgálata fényt derített arra, hogy az állat belső szervei teljesen épségben maradtak, így a sejtmagjából nyert DNS-információk segítségével akár újra klónozhatják a 3600 éve kihalt fajt.

A mamutok 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg a földön. Testük hasonló felépítésű volt a mai ázsiai elefántok testével, de méretük és súlyuk nagyobb volt, egész testüket pedig vastag szőrzet fedte. Az állat tetemét a Londoni Természetrajzi Múzeum csak néhány hónapig őrzi.

Mészáros Márton

Kicsomagolják, Lyubát, a 42 ezer éves mamutkölyköt a Londoni Természetrajzi Múzeumban 2014. május 23-án

Kicsomagolják, Lyubát, a 42 ezer éves mamutkölyköt a Londoni Természetrajzi Múzeumban 2014. május 23-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: