Török filmé az Arany Pálma, Julianne Moore a legjobb színésznő

Nuri Bilge Ceylan török rendező Winter Sleep (Kis Uykusu) című filmje nyerte az Arany Pálma fődíjat a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. május 24-én. A 196 perces alkotás főszereplője egy egykori színész, aki a feleségével és a húgával egy kis anatóliai hotelt vezet, amelyet a tél elvág a külvilágtól.

A török rendező két évvel ezelőtt már örülhetett Cannes-ban, ugyanis akkor a Volt egyszer egy Anatólia című filmjével a zsűri nagydíját kapta meg. A mostani elismerést Quentin Tarantino Oscar-díjas amerikai filmrendezőtől és Uma Thurman amerikai színésznőtől, a Ponyvaregény című kultfilm alkotóitól vehették át.

A zsűri nagydíját ezúttal a Monica Belucci olasz színésznő főszereplésével készült The Wonders (Le Meraviglie) című film kapta, amelyet az olasz Alice Rohrwacher rendezett. A zsűri díját a 25 éves Xavier Dolan kanadai rendező Mommy című filmje és az ikonikus Jean-Luc Godard 83 esztendős francia-svájci filmrendező Goodbye to Language cím filmje megosztva kapta.

A legjobb rendező elismerését Bennett Miller amerikai filmrendezőnek ítélték a Foxcatcher című filmjéért. A legjobb színész díjával Timothy Spall brit színészt tüntették ki Mike Leigh Mr. Turner című filmjében William Turner 19. századi angol romantikus festő szerepében nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő elismerését pedig Julianne Moore többszörös Oscar-jelölt amerikai színésznő kapta a Maps to the Stars című filmben nyújtott játékáért. Az 53 éves vörös színésznő David Cronenberg kanadai rendező drámájában egy olyan sztárt játszik, aki egyre inkább háttérbe szorítanak fiatalabb és szebb kollégái. Míg Timothy Spall hosszú és érzelgős köszönőbeszédet mondott, addig amerikai kolléganője a díjátadáskor már nem tartózkodott a dél-franciaországi tengerparti városban.

A legjobb első film Camera d’Or-díját a Party Girl című alkotás kapta, a legjobb rövidfilm díjával pedig a kolumbiai Simon Mesa Soto Leidi című kisfilmjét ismerték át. Előző este Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének ítélték az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekció fődíját.

Mészáros Márton

Julianne Moore amerikai és Robert Pattinson brit színész a Maps To The Stars című filmjük sajtótájékoztatóján a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. május 19-én

Julianne Moore amerikai és Robert Pattinson brit színész a Maps To The Stars című filmjük sajtótájékoztatóján a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. május 19-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: