Mi a csoda? – Andreas Englisch: II. János Pál pápa csodái

2014. április 27-én szentté avatták II. János Pál pápát, Krisztus egyházának lengyel főpapját, aki 1978-tól 2005-ös haláláig kormányozta Szent Péter hajóját. A jelenlegi pápa, Ferenc pápa néhai elődjéhez hasonlatosan a média sztárja, és még a többi világvallás tagjai is elismeréssel tekintenek rá. De vajon, hogy zajlott II. János Pál pápa pontifikátusa, és tulajdonképpen miért is avatták szentté? A kérdésekre Andreas Englisch II. János Pál pápa csodái című könyve ad választ, amely tavasszal jelent meg a Lazi Kiadó gondozásában.

Andreas Englisch német származású Vatikán-szakértő egészen fiatalkora óta él Rómában, és a „szent városban” eltöltött évei során Vatikánban dolgozó újságíróként nem csak a pápa környezetében lehetett, hanem el is mondhatja magáról, hogy ismerte II. János Pál pápát. Közvetlen közelről tapasztalhatta meg a szentatya emberekre gyakorolt hatását, és habár nem vallásos személyként tekintett magára, amikor megérkezett Rómába, hamarosan újra hívő lett – talán elsősorban János Pál pápa miatt. S ahogy a pápa miséire, boldoggá- és szentté avatási ceremóniáira járt, ahogyan követte országról országra, egyre jobban azt érezte, egy olyan férfi portréja körvonalazódik előtte, akinek életútja nem csak a világpolitika szempontjából lesz emlékezetes. Elementáris erővel hatottak rá mindazok a természetfeletti események, amelyeket átélt Karol Wojtyla mellett.

A II. János Pál pápa csodái nem akar a kereszténység megkérdőjelezhetetlen doktrínája lenni, meghagyja az olvasónak a választási lehetőséget, hogy eldöntse, egyetért-e a szerző által leírt, saját élményein alapuló csodáknak, amelyek néha közelebb vannak a mindennapok apró mirákulumaihoz, mint a szentté avatáshoz szükséges isteni csodákhoz. Természetesen megismerhetjük a könyvből azt a két csodát, amelyért szentté avatták János Pált: 2005-ben Marie Simon-Pierre francia nővér a gyógyíthatatlan Parkinson-kór végső stádiumából gyógyult fel a szintén e betegség sújtotta II. János Pál pápához imádkozva. A nővér akkor gyógyult meg a pápai közrejátszással, amikor már nemhogy munkáját nem tudta ellátni, sem írni, sem vezetni nem tudott, de még a talpra állás is komoly fizikai nehézséget okozott számára. A másik legismertebb a tudomány által spontán gyógyulásnak nevezett eset egy Costa Rica-i nőhöz fűződik, aki agyi aneurizmában szenvedett, amikor a pápa boldoggá avatását nézve a televízióban, a néhai egyházfőhöz imádkozott felépülésért. Az asszony, akiről már orvosai is lemondtak, hirtelen jobban érezte magát, és hamarosan már egy elképedt tudóscsoport erősítette meg, hogy megmagyarázhatatlan módon nyoma sincs az életveszélyt jelentő aneurizmának. A kis kötet megemlékezik olyan megható – valóban az ember szemébe könnyet csaló – gyógyulásról, mint amilyen az 1990-es években Kevin James esete volt: a Karib-térségben található Santa Lucián élő asszony álmot látott, amelyben egy idegen férfi érkezik, hogy meggyógyítsa születési rendellenességben szenvedő kisfiát. A szegény hölgy a véletlennek – vagy valami másnak – köszönhetően ott lehetett beteg kisfiával, amikor a pápa a helyi katedrálisba látogatott. Az egyházfő belépve a templomba, szemeivel mindvégig egy láthatatlan helyet pásztázott, majd célirányosan az asszonyhoz lépett, és megáldotta a fiút. A gyermek másnap teljesen felépült, és azóta boldog életet él.

Számos megmagyarázhatatlan, köztük világhíres orvosokból és teológusokból álló testületek által is csodának minősített eset ment végbe II. János Pál pápa közel harminc éves regnálása során. A pápa azonban következetesen azt kérte, ezekről egy szót se ejtsenek a nyilvánosság előtt, ezért ígérte meg Andreas Englisch is a pápai sajtóosztály vezetőjének, hogy hallgatni fog mindenről, mint a sír – addig míg él a szentatya. Az a szentatya, aki oly sok borsot tört a Vatikán orra alá az évtizedek során: kezdve azzal, hogy 1978-es megválasztása után merőben más elképzelései voltak az egyház jövőjéről, mint a begyöpösödött vatikáni főpapoknak, akik irányítani próbálták, és akik képtelenek voltak elfogadni, hogy elődeihez hasonlóan nem egy megközelíthetetlen, istenség szerű személyként kívánja tölteni pontifikátusát. Ez a népszerű lengyel püspök egy olyan emberként kívánt pápa lenni, akinek megrögzött ellensége a kommunizmus, aki kiáll a világpolitikai színpadjára, aki nyit az emberek és leginkább az elesettek felé, aki körbeutazza az egész világot, és aki a családosok és a fiatalok legnagyobb barátja. A János Pál pápa csodáiról szóló könyv nem csak a csodákról mesél, hanem az emberről, aki maga II. János Pál volt.

Mészáros Márton

Andreas Englisch: II. János Pál csodái

Andreas Englisch: II. János Pál csodái

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: