János Károly távozása megerősíti Spanyolországot

Az egész európai kontinenst meglepte a spanyol uralkodó, I. János Károly király váratlan lemondása, amelyet rádió- és televíziós beszédben jelentett be alattvalóinak 2014. június 2-án, hétfőn. Az összes spanyol napilap címlapon hozta le a hírt, és számos lap a király fényképével ellátott címlappal jelentetett meg különszámot.

A spanyol lakosság jelentős részét váratlanul érte a 76 éves király lemondása, habár az előző évben több spanyol vezető lap is felvetette, hogy a monarchia érdekében célszerű lépés lenne, ha lemondana a trónról a megromlott egészségi állapotú és számos botrányba keveredett János Károly király. Azonban sokakban örömöt váltott ki a lemondás, Madridban és Murciában például köztársaságpártiak tüntettek azt követően, hogy király lemondott. A demonstrálók a köztársaság bevezetését, illetve ehhez szükséges népszavazás kiírását követelését skandálták.

János Károly spanyol király fiával, Fülöp herceggel és unokájával, Leonóra hercegnővel

János Károly spanyol király fiával, Fülöp herceggel és unokájával, Leonóra hercegnővel

II. Konstantin elűzött görög király a CNN amerikai hírtelevízió élő adásában arról beszélt, hogy mennyire fontosnak tartja sógora, János Károly örökségét. “Egy nagyon nehéz időszak vezetett ide. De meggyőződtem róla, hogy legyőzött minden nehézséget” – fogalmazott az ex-király. II. Konstantin úgy fogalmazott, habár nem volt beavatva a lemondási szándékba, meggyőződése, hogy a spanyol király tudtában van annak, hogy milyen tekintélyes negyven évet tudhat magáénak az ország élén. “A legmegfelelőbb döntést hozta a legmegfelelőbb pillanatban” – summázta véleményét a volt görög uralkodó.

I. János Károly spanyol király lemondása másnapján fia társaságában, Fülöp herceggel katonai egyenruhában érkezett egy ünnepségre a Madridtól 45 km-re északnyugatra fekvő San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostorba.

II. Erzsébet nem mond le

János Károly spanyol király azon a napon mondott le, amikor Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynő koronázásának 61. évfordulóját ünnepelte. A szigetországban – ellentétben Spanyolországgal – a beiktatási ünnepség egy szigorú vallási ceremónia is: az uralkodó fel van szentelve, és koronázásakor esküt tesz arra, hogy minden kötelességét ellátva szolgálni fogja népét.

János Károly a hivatalos indoklás miatt rossz egészségi állapota és népszerűségének visszaesésével szembesülve mondott le a trónról, de vele ellentétben, a nála tizenkét évvel idősebb, idén 88 éves II. Erzsébet brit királynőnek esze ágában sincs lemondania. A The Telegraph brit újság felidézte, Julianna holland királynő 1980-ban történt lemondását, amely állítólag mélységesen felbőszítette II. Erzsébetet. “A királynő nem fog lemondani, mert ő egy felszentelt uralkodó, és ígéretet tett arra, hogy egész életén át szolgálni fog. Nem is kell lemondani, mert ha bármi gond adódna, lehetne régense, mint az őrült III. György királynak” – fogalmazott Hugo Vickers brit történész.

Mészáros Márton

I. János Károly spanyol király és fia, Fülöp herceg a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostornál 2014. június 3-án

I. János Károly spanyol király és fia, Fülöp herceg a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostornál 2014. június 3-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: