Kern András új mozija komoly, mégis humoros lesz

Az alkotók részvételével tartottak meg Kern András új filmjének, a Gondolj rám című mozifilmnek a sajtótájékoztatóját pénteken. A Kossuth-díjas Kern András rendezi a filmet, és a férfi főszerepet is ő játssza.

A Gondolj rám Vámos Miklós író novellájának adaptációja, a cím pedig a filmzenét szerző Presser Gábor azonos című híres dalából származik, amely metaforikus üzenettel bír a történetben. „Filmet írni nem lehet, csak átírni” – mondta Kern András rendező-főszereplő, utalva ezzel arra, hogy Vámossal közösen tucatnyiszor átjavították, megváltoztatták az eredeti történetet. A Kossuth-díjas író elmesélte, hogy évtizedekkel ezelőtt amerikai tartózkodása során a Yale Egyetemen bemutatták Joseph Heller világhírű amerikai írónak, a 22-es csapdája című könyv szerzőjének is. Elmondása szerint tőle származik a Gondolj rám inspirációja, ugyanis az amerikai író megkérdezte tőle, hogy írt-e már a halálról. Miután Vámos Miklós beismerte, hogy erre még nem került sor, Heller azt mondta neki, akkor még nincs készen alkotóként. Vámos egyúttal elmesélte, hogy hosszú ideig dolgozott filmgyárban is, és megvalósult forgatókönyvei mellett több munkája nem került feldolgozásra.

A film egy olyan orvosprofesszorról szól, aki betegei helyzetébe kerül: megtudja, hogy halálos beteg. Borlai doktor kénytelen végigjárni ugyanazt az utat, amelyen pácienseit vezeti. Az alkotók elmondása szerint a film a komoly téma ellenére nem kíván választani a művészfilm és a közönségfilm besorolása között, hanem élvezhető, jó mozi szeretne lenni, némi humorral és közéleti aktualitással.

A főszerepet alakító Kern András elsősorban színészi érdemeivel vívott ki magának megbecsülést, de most elárulta, eredetileg filmrendező szeretett volna lenni. A művész néhány tévéjáték után először 1996-ban rendezett mozifilmet Sztracsatella címmel, egy évvel később pedig A miniszter félrelép című filmnek volt a társrendezője Koltai Róberttel közösen. A Gondolj rám ötlete először három éve merült fel bennünk, a forgatást pedig a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával 355 millió forintos költségvetéssel jövő héten kezdik. Ragályi Elemér operatőr elmondta, a harmincnapos forgatás során törekedni fog arra, hogy a lehető legszebb képeket alkossa meg, amelyek a nézői elvásásokat leginkább kielégítik. A forgatási előkészületek május vége óta zajlanak, többek között kórházi, erdei, belvárosi és Duna-parti helyszíneken is forogni fog az alkotás.

A sajtótájékoztatón részt vett a doktor bírónőként dolgozó feleségét alakító Eszenyi Enikő színművész-rendezőnő, a Vígszínház igazgatója, aki negyed órás késéssel, napszemüvegben és kalapban érkezett meg. Jelen volt még Szekeres Dénes producer, aki többször dolgozott Kernnel, valamint Lipta Claudia is, aki hosszabb kihagyás után újra színészként tűnik fel. Ő úgy fogalmazott, nehéz feladat megmutatni a kereskedelmi televíziózásban bejáratott arcának másik oldalát, de reményei szerint sikerrel fog járni, elvégre színésznőként végzett, a szerep pedig számtalan izgalmat ígér. A Gondolj rám további szereplői Rajhona Ádám, Majsai-Nyilas Tünde, Börcsök Enikő, Papp János, Törőcsik Franciska és Elek Ferenc.

Az alkotást 2015 februárjában mutatják be a mozik. Kern András azonban azzal viccelődött a sajtótájékoztatón, hogy lehet, csak április lesz a premierből.

Mészáros Márton

Kern András és Eszenyi Enikő színművészek a Gondolj Rám című film jelmezpróbáján

Kern András és Eszenyi Enikő színművészek a Gondolj Rám című film jelmezpróbáján

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: