VI. Fülöp az új spanyol király

VI. Fülöp néven trónra lépett a hónap elején minden előjel nélkül lemondó I. János Károly spanyol király fia Madridban 2014. június 19-én. Az uralkodóváltás látványos ceremónia keretében, több ezer ember jelenlétében zajlott le.

Spanyolország új uralkodója, a Bourbon-dinasztia 46 éve tagja, Fülöp koronaherceg hivatalosan is átvette édesapja, I. János Károly spanyol király helyét, miután az uralkodó hivatalosan – fia jelenlétében – aláírta lemondó nyilatkozatát 2014. június 18-án. A spanyol nemzeti jelképnek számító 76 éves király megromlott egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról a hónap elején. Fia, a közkedvelt Fülöp herceg a madridi királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában egy ünnepélyes ceremónia keretében átvette az ex-uralkodótól a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját, amelyet János Károly kötött az új király testére. Ezzel a gesztussal kezdődött meg az új uralkodó beiktatási ceremóniasorozata. Az ünnepség alatt többezres tömeg várakozott és éljenzett a palota előtt.

VI. Fülöp spanyol királyt ünneplő tömeg az uralkodó beiktatási ceremóniája alatt a madridi Zarzuela-palota előtt 2014. június 18-án

VI. Fülöp spanyol királyt ünneplő tömeg az uralkodó beiktatási ceremóniája alatt a madridi Zarzuela-palota előtt 2014. június 18-án

A beiktatás során a VI. Fülöp néven trónra lépő uralkodó a madridi parlamentben felesküdött az alkotmányra a törvényhozás képviselői és egyéb közjogi méltóságok jelenlétében. Az uralkodó megfogadta, hogy eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek, és tiszteletben tartja az állampolgári, illetve az autonóm területek független jogait is.  Fülöp hangsúlyozta, hogy morális kötelességének tartja, hogy segítsen azoknak, akik anyagi károkat szenvedtek a nemzetközi gazdasági válság miatt. Ezt követően katonai díszszemlén vett részt az uralkodócsalád, a katonai uniformist viselő királyt pedig autóval vitték végig Madrid utcáin, ahol integetett az összegyűlt tömegnek. Egyházi ceremóniára nem került sor, a királyi ház hivatalos közleménye szerint azért nem tartották fontosnak a költségek és látványos ceremóniát, illetve az európai dinasztiák képviselőinek meghívását, hogy ezzel is azt reprezentálják, hogy a monarchia intézménye nem kíván milliós összegeket kiszórni az ablakon fényűzésre. A beiktatási ünnepség iránt érdeklődő százezres nagyságú tömeget hétezer rendőr felügyelte Madridban, több helyütt óriáskivetítőn követték az eseményeket az emberek. A napot csupán az árnyékolta be, hogy a címvédő spanyol nemzeti labdarúgó válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a labdarúgó-világbajnokságon, és ezzel kiesett a versenyből.

Fülöp király 41 éves felesége, Letícia királyné polgári családban született, eredetileg Letizia Ortiz Rocasolanónak hívták. A nők körében is népszerű, férfias, 192 centiméteres trónörökössel kötött 2004-es házassága előtt újságíró volt, illetve a spanyol televízió hírbemondója. Ő az első uralkodófeleség Spanyolország több ezer éves történelmében, aki nem nemesi vérből való. Idősebbik lányuk, a nyolcéves Eleonóra a mai naptól fogva Európa legfiatalabb trónörököse lett. A királyi pár másik gyermeke, a nagyanyja után elnevezett Zsófia hercegnő hétéves. A király felesége és két gyermeke, illetve szülei jelenlétében délután megjelent a Zarzuela-palota erkélyén, ahonnan köszöntötte a nagy tömeget.

Mészáros Márton

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letícia királyné az uralkodó beiktatási ceremóniáján Madridban 2014. június 19-én

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letícia királyné az uralkodó beiktatási ceremóniáján Madridban 2014. június 19-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: