Rubik Ernő Budapest díszpolgára lett

Az idei évben tizenhárom személy lett Budapest díszpolgára – köztük Rubik Ernő, Kocsis Zoltán, Csoóri Sándor és Rost Andrea is.

Ünnepélyes keretek között osztották ki a Budapest díszpolgára elismerést a Fővárosi Közgyűlés ülésén, amelyet a szabadság napja alkalmából tartottak az Újvárosháza dísztermében 2014. június 19-én. Az ünnepséget azért tartották ezen a napon, mert 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, az Orbán-kormány pedig nemzeti emléknapnak nyilvánította ezt a dátumot.

Tarlós István főpolgármestertől Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Rost Andrea operaénekes Csoóri Sándor költő, esszéíró, Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Jelenits István piarista szerzetes, teológus, Taróczy Balázs teniszező, Tóth József válogatott labdarúgó, edző vette át személyesen a díszpolgári címet. Kocsis Zoltán karmestert későbbi időpontban veszi át a rangos díjat, Ránki Dezső zongoraművész kitüntetését felesége vette át, a világhírű Rubik-kockát feltaláló Rubik Ernő építész-játéktervező elismerését pedig a Rubik Stúdió korábbi ügyvezető igazgatója, Rubik barátja, Kiss Sándor vette át. Psota Irén színművész, a Nemzet Színésze egészségi okokra hivatkozva maradt távol a ceremóniától, a kitüntetést Réti Szandra, a művésznő unokahúga vette át.

Posztumusz kitüntetésben részesült Czibor Zoltán, az Aranycsapat csatára (1929-1997) és Rónay György költő, volt országgyűlési képviselő (1913-1978). A résztvevők egyperces néma vigyázzállással emlékeztek Grosics Gyula válogatott labdarúgóra, az Aranycsapat legendás kapusára, aki 88 éves korában a múlt héten hunyt el.

Mészáros Márton

Tarlós István főpolgármester átadja a Budapest díszpolgára elismeréseket a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében 2014. június 19-én

Tarlós István főpolgármester átadja a Budapest díszpolgára elismeréseket a Fővárosi Közgyűlés ülésén az Újvárosháza dísztermében 2014. június 19-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: