Föld-típusú bolygót fedeztek fel

Esetleg lakható, Föld-típusú bolygót fedezett fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport – jelentették be 2014. június 27-én. A bolygó nincs is olyan messze, közel tizenhat fényévre található a Földtől.

A frissen felfedezett új bolygó a Gliese 832 nevű csillag lakhatósági zónájában kering, ami lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét az égitesten. Az égitest a Föld szomszédságában található, körülbelül tizenhat fényévre bolygónktól, ezáltal az egyik legközelebbi földszerű bolygónak számít. A Gliese 832c nevet viselő égitest tömege ötszöröse a Föld tömegének. Harminchat nap alatt kerüli meg központi csillagát, és ugyanakkora energiát kap csillagától, mint a Föld a Naptól. A jelenlegi adatok alapján nem lehet semmiféle tényleges következtetést levonni, csupán elméleti kijelentéseket lehet tenni. Az ausztrál Robert Wittenmyer kutatásvezető szerint a felfedezett szuperföld nagy tömege miatt vastag légkör alakulhatott ki rajta, ami erős üvegházhatást eredményezett a bolygó felszínén, ezzel meggátolva az élet kialakulását.

Legutóbb áprilisban találtak Földhöz hasonló bolygót, amelyet Kepler-távcsővel fedeztek fel. A bolygót Kelper-186f névre keresztelték. A Földön kívüli élet keresése program keretében egy rádiótávcső hálózata körülbelül egy hónapig figyelte a bolygó rádiósugárzását, de ez idő alatt nem észleltek olyan jelet, ami technikai civilizációra utalna.

Mészáros Márton

A Gliese 832c nevet viselő most felfedezett bolygó és a Föld

A Gliese 832c nevet viselő most felfedezett bolygó és a Föld

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: