97 évesen meghalt Louis Zamperini

97 éves korában elhunyt Louis Zamperini amerikai sportoló, második világháborús hős, írja a Vanity Fair amerikai lap 2014. július 3-án. Angelina Jolie róla forgatja második rendezését.

Louis Zamperini 1917. január 26-án született New Yorkban, olasz bevándorlók gyermekeként. Futóként részt vett az 1936-os berlini olimpián az amerikai csapat legifjabb tagjaként, a második világháború alatt negyvenhét napig vergődött egy csónakban a Csendes-óceánon, két évet pedig japán hadifogságban töltött. Hazatérése után, 1946-ban megházasodott, de hamarosan poszttraumás stressz szindróma és alkoholprobléma tünetei jelentkeztek rajta. A vallásban talált menedéket démonai elől, és családja segítségével talpra állt. Két saját tolmácsolásban írt háborús memoár után Laura Hillenbrand 2010-ben Rendíthetetlen címmel könyvet írt róla, amely világszerte nagy siker volt, 3,5 millió példányban kelt el. Louis Zamperini a halála előtti hónapokig rendszeresen jelent meg különböző sportrendezvényeken és háborús megemlékezéseken, és szoros barátságot ápolt Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznővel, aki a második általa rendezett filmet az életéről forgatta. A veterán-olimpikon Zamperini életéről szóló Rendíthetetlen december 25-én kerül bemutatásra az Egyesült Államokban.

Louis Zamperini olimpikon, világháborús veterán (1917-2014)

Louis Zamperini olimpikon, világháborús veterán (1917-2014)

Az idős férfi barátsága Angelina Jolie-val olyan mély volt, hogy ajándékul adott a színész-rendezőnőnek egy régi aranyérmét, amelyet Jolie az ausztráliai forgatások során minden nap a nyakában hordott. “Szereztem egy új barátot, Angelina Jolie-t. És ez a csaj igazán szeret, megölel és megpuszil, szóval nincs okom panaszkodni” – mondta egy interjúban Loui. “A veszteséget nem lehet leírni. Mindannyian annyira hálásak vagyunk, gazdagabbá tette mindenki életét, aki ismerte. Rettenetesen fog hiányozni” – áll az Angelina Jolie által, Zamperini halála után kiadott szívhez szóló közleményében. A színésznő egyébként tiszteletbeli Oscar-díja átvételekor is többek között Zamperininek mondott köszönetet, aki részt vett a díjkiosztón párja, Brad Pitt és a pár gyermekei mellett ülve.

Mészáros Márton

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő és Louis Zamperini olimpikon, világháborús veterán

Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai színésznő és Louis Zamperini olimpikon, világháborús veterán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: