Elismerte az ördögűzőket a Vatikán

A nemzetköri ördögűzők társaságának létezését és működését hivatalosan elismerte a vatikáni Szentszék, a római katolikus egyház legfőbb intézménye 2014. július 3-án, írja a L’Osservatore Romano nevű vatikáni lap.

A Vatikán első ízben erősíti meg a hozzávetőlegesen 250 papból álló nemzetköri ördögűzők társaságának létezését, a szervezet tagjainak célja, hogy megszabadítsák a híveket az őket kínzó kártékony lényektől, a démonoktól. A közelmúltban a vatikáni Klérus Kongregációja jóváhagyta és az egyházjog alapján elismerte a csoport működését, ezzel az egyház elfogadta az ördögűzés vitatott gyakorlatát.

Az exorcizmus, vagyis az ördögűzés gyakorlata nagyon régen elterjed, valószínűleg az ember megjelenésétől származik, a kutatók pedig a sámánisztikus hitből eredeztetik. Az Újszövetség írásaiban fellelhetőek a Jézus által művelt csodák között az ördögűzési rítusok is. Ördögűzőket alkalmaznak a katolicizmus hívei mellett a keleti ortodoxiában és néhány protestáns felekezetben éppúgy, mint az anglikán egyházban. Az egyik legismertebb ördögűző a római katolikus egyházban a római Gabriele Amorth atya. A jelenség akkor vált a szubkultúra részévé, amikor 1973-ban bemutatták Az ördögűző (The Exorcist) című amerikai horrorfilmet, amelyet tucatnyi hasonló témájú alkotás követett.

A 2013-ban megválasztott Ferenc pápa elődeinél gyakrabban beszél a világunkban fellelhető ördögről, és tavalyi év során egy saját elmondása szerint négy démontól kínzott férfi fejére tette kezét, hogy ezzel tisztítsa meg a gonosztól.

Mészáros Márton

Fiatal papok a Vatikánban

Fiatal papok a Vatikánban

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: