Halála előtt módosította végrendeletét F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald amerikai regényíró (1896-1940) halálának körülményeiről és végrendeletéről közölt tényfeltáró cikket az amerikai Huffington Post újság 2014. július 2-án. Az író halála előtt módosította testamentumát.

A nagy Gatsby szerzője a kaliforniai Hollywoodban, negyvennégy éves korában 1940. december 21-én hunyt el. Halálának pontos oka szívroham volt. Az író a Princeton Alumni Weekly című újságban megjelent labdarúgásról szóló cikkhez készített jegyzeteket a halála előtt, utolsó sorai a cikkírót dicsérték: „jó próza” – írta. F. Scott Fitzgerald holttestét párja, Sheilah Graham fedezte fel a kandalló mellé borulva.

A most megjelent újságcikk tartalmazza Fitzgerald végrendeletét is, amelyet az észak-karolinai Polk megyében írt 1937-es Hollywoodba költözését megelőzve. Fitzgerald minden vagyonát – többek között egy régi autót, könyvtárát és személyes tárgyait – múzsájára és feleségére, a kórházban kezelt Zeldára (1900-1948), valamint leányára, a Scottie-ként emlegetett Frances-ra hagyta. F. Scott Fitzgerald éveken keresztül meglehetősen rossz anyagi körülmények között élt, ezért hagyatékának örökösei sem dúskálhattak az általa felhalmozott, majd eladni kényszerült javakból. Néhány hónappal a halála előtt az eladósosodott szerző kisebb-nagyobb változtatásokat hajtott végre végrendelkezésén: míg korábban azt kérte, temetése megfelelő legyen, és legyen összhangban életével, tizenegy nappal a halála előtt áthúzta a „megfelelő” szót, és átírta a „legolcsóbbra.” A népszerű Christie’s aukciósház 2012-ben árverezett el egy 1926-os Fitzgerald-feljegyzést, amelyen az író megtagadta, hogy autogramot adjon egy Miss Emersonként emlegetett hölgynek. A papírjegyzet milliókért kelt el.

Mészáros Márton

F. Scott Fitzgerald amerikai író és felesége, Zelda lányukkal, Frances Scott Fitzgeralddal

F. Scott Fitzgerald amerikai író és felesége, Zelda lányukkal, Frances Scott Fitzgeralddal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: