Megüthetik bokájukat az Oscar-díjat elárverezők

Másfél héttel korábban 80 ezer dollárért, vagyis 17,7 millió forintért árvereztek el egy 72 évvel ezelőtt átadott Oscar-díjat, azonban az Amerikai Filmakadémia ezt nem nézi jó szemmel: most beperelte a díj tulajdonosának, a néhai Joseph C. Wright látványtervezőnek az örököseit, amiért eladták a trófeát – jelentette be a filmakadémia 2014. július 3-án.

Az Amerikai Filmakadémia Joseph Wright családja ellen indított pert, miután az örökösök árverésre bocsátották az 1985-ben, 92 éves korában elhunyt művész Oscar-díját, amelyet a My Gal Sal című film színes látványtervéért vehetett át az 1942-ben rendezett Oscar-gálán.

A 2,7 kilogrammos, 33 centiméter magas, sértetlen állapotú szobrot Wright unokaöccse kínálta árverésre. Az eredeti becslések szerint 5 és 30 ezer dollár közötti összegre számított, végül 80 ezer dollárért kelt az aranyszobor. Az Amerikai Filmakadémia az árverésért 79,2 ezer dollár kártérítést követel az örökösöktől, de a Briarbrook aukciósház szerint az Oscar-díjakat odaítélő akadémiának nincs joga visszakérni a szobrot, hiszen nem vonatkozik rájuk az a szabály, amelyet 1950-ben hoztak, miszerint csak azt követően adhatnak el Oscar-szobrot, hogy előtte visszavásárlásra 1 dolláros jelképes összegért felajánlják a filmakadémiának.

Mészáros Márton

Egy eredeti Oscar-díj

Egy eredeti Oscar-díj

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: