Mel Gibson kitüntetésével indult a Karlovy Vary-i fesztivál

Megkezdődött a 49. éve megrendezésre kerülő A-kategóriás filmes mustra, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál 2014. július 4-én. Az esemény az amerikai Mike Cahill I Origins című sci-fi filmjének bemutatójával rajtolt el.

A nyitófilm bemutatását követően Mel Gibson kétszeres Oscar-díjas amerikai-ausztrál színészt a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristály Glóbusz-díjjal tüntették ki. Az 58 éves művész személyesen vette át az elismerést. Korábban a csehországi zsidó hitközségek szövetsége rosszallását fejezte ki Gibson díjazása miatt, indoklásuk szerint azért, mert véleményük szerint a Mel Gibson rendezte A Passió című film vérengző, romlott vadembereknek mutatja be a jézuskori zsidó társadalmat, illetve a művész korábbi antiszemita kijelentései miatt tartják elfogadhatatlannak kitüntetését.

Mel Gibson Oscar-díjas amerikai színész a Kristály Glóbusz-díjjal a Karlovy Vary-i filmfesztiválon 2014. július 4-én

Mel Gibson Oscar-díjas amerikai színész a Kristály Glóbusz-díjjal a Karlovy Vary-i filmfesztiválon 2014. július 4-én

A kilencnapos, július 12-ig tartó filmszemlén több mint kétszáz alkotást mutatnak be. Három magyar filmért is szoríthatunk:  Pálfi György Szabadesés című filmje a versenykategóriában kerül bemutatásra. A Molnár Piroska, Tenki Réka, Kiss Diána Magdolna, Benedek Miklós, Bordán Irén, Nagy Zsolt és még tucatnyi színész főszereplésével forgatott produkció nem szokványos játékfilm, hiszen hét önálló történetből áll össze. A tavalyi évben a fődíjnak számító Kristály Glóbusz-trófeát és az ezzel járó 30 ezer dolláros pénzjutalmat Szász János rendező A nagy füzet című filmje nyerte.

A kelet-európai térség új alkotásait szemléző East of the West szekcióban kerül bemutatásra Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet című fekete-komédia, amely egy olyan fiúról szól, aki halott édesapjával társalog. A korábban számtalan sikeres rövidfilmet író és rendező Zomborácz forgatókönyvért az Európai Unió MEDIA Programjának tehetség-díját nyerte el 2011-ben. A szóban forgó szekció az Utóélet díszbemutatójával nyílt meg. Ebben a programban tűzik műsorra a szintén magyar elsőfilmes Reisz Gábo VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmként indult alkotását, amelyet a rendezői feladatok mellett íróként és zeneszerzőként is támogatott.

Azonban ha azt hinnénk, nincs okunk több magyar alkotóért büszkének lennünk Karloy Vary filmfesztiválján, ki kell ábrándítsak mindenkit: Grúzia versenyfilmje, a Corn Island című drámát Ragályi Elemér világhírű operatőrünk fényképezte, aki csak azért nem tud eleget tenni a premiermeghívásnak, mert Kern András Gondolj rám című új filmjén dolgozik.

Mészáros Márton

Pálfi György Szabadesés című filmjének plakátja

Pálfi György Szabadesés című filmjének plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: