Elhunyt a polgárjogi harcos Nobel-díjas írónő

91 évesen elhunyt Nadine Gordimer írónő, az első dél-afrikai irodalmi Nobel-díjas – jelentette a dél-afrikai állami hírszolgálat 2014. július 14-én.

Nadine Gordimer 1923. november 20-án a Dél-afrikai Köztársaság északkeleti részén fekvő Guanteng tartományban található Springs bányavárosban született. Édesapja a cári Oroszországból menekült litvániai zsidó órásmester volt, édesanyja angliai zsidó családból származott.

A polgárjogi ügyekre már fiatalon is ügyelő Gordimer első irodalmi elismerését 1961-ban kapta. 1974-ben Az őrző (The Conservationist) című regényéért megkapta a legrangosabb brit irodalmi díjat, a Man Booker-díjat is. Később visszautasított egy csak nőknek járó elismerésre való felterjesztést, mondván ez diszkriminációnak számít a férfiakkal szemben. 1991-ben az első dél-afrikai szerző lett, akit irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki. A hivatalos indoklás szerint az alábbiakért részesítették a legnagyobb irodalmi elismerésben: „teljes életművéért, több mint három évtizedes írói munkásságért, briliáns stílusú elbeszéléseiért, melyeknek központi témája a faji kérdés a dél-afrikai társadalomban.”  Dél-Afrikában a fehér kisebbség által a fekete lakosokat érintő apartheid rendszer idején aktívan részt vett az ellenállásban, kiemelkedő tagja volt az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak.

2006-ban általános felháborodást váltott ki Dél-Afrikában a Gordimer elleni támadás, amelyet saját otthonában hajtottak végre: megtámadták és kirabolták az idős szerzőt. Az incidenst követően sem fogadta meg barátai tanácsát, hogy biztonságosabb lakóparkba költözzön. 2014 tavaszán saját maga jelentette be, hogy hasnyálmirigy-rákban szenved és ezért visszavonul az irodalomtól. „Amikor megírtam utolsó regényemet, még nem tudtam betegségemről, energiám, szellemi aktivitásom teljében voltam. Úgy tekintettem az életre, ahogyan mindig is tettem, talán még írok néhány novellát, de túlságosan igényes vagyok önmagammal szemben, nem hiszem, hogy kiadnék a kezemből olyasmit, amivel nem vagyok megelégedve” – nyilatkozta Gordimer a La Repubblica újságnak.

Kétszer volt házas, először 1949-től három éven keresztül, majd 1954-től férje, Reinhold Cassier műkereskedő 2001-ben bekövetkezett haláláig. Két gyermeke, Oriane 1950-ben, Hugo pedig 1955-ben született. Gordimer könyvei közül Az őrző, az Egymagam, a Livingstone bajtársai és az Önvédelmi fegyver című művek jelentek meg Magyarországon.

Mészáros Márton

Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai szerző (1923-2014)

Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai szerző (1923-2014)

Egy hozzászólás to “Elhunyt a polgárjogi harcos Nobel-díjas írónő”

  1. Vicki Says:

    Awesome post.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: