Rubik Ernő 70

Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, tervező 70. születésnapját töltötte be 2014. július 13-án. Az alkotó világszerte ismert az általa megálmodott Rubik-kocka révén.

Rubik Ernő e név ifjabbik viselőjeként 1944. július 13-án született Budapesten. Édesapja, id. Rubik Ernő híres gépészmérnök, édesanyja költő volt. A feltaláló leghíresebb találmánya, a Bűvös kocka, illetve Rubik-kocka néven ismertté vált logikai játék 1974-es megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűségre tett szert, feltalálásának évfordulóit minden tíz évben nemzetközi szinten ünneplik meg. A 2007-ben Kossuth-díjjal elismert, idén Budapest díszpolgárává avatott Rubik nevéhez fűződik továbbá a Rubik-óra, a Rubik-gömb, a Kígyó és a Bűvös négyzetek nevű játékok, de szobrászként, építészként és belsőépítészként is tevékenykedik. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít, illetve az általa megálmodott Rubik Stúdiót igazgatja.

A feltaláló kerek születésnapja alkalmából a New York-i Hudson-folyón egy óriási Rubik-kocka úszott napokon keresztül, de a 70. születésnapról számtalan európai országban is megemlékeznek.

Mészáros Márton

Rubik-kocka New Yorkban feltalálója, Rubik Ernő 70. születésnapja alkalmából 2014. július 11-én

Rubik-kocka New Yorkban feltalálója, Rubik Ernő 70. születésnapja alkalmából 2014. július 11-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: