Leégett Kodály köröndi palota

Lángra kapott és órákon keresztül égett a Kodály köröndi palota 2014. július 15-én délután. Az épület egyik része az Andrássy úton található, amelyet a katasztrófa miatt mindkét oldalról lezártak.

A 19. században épült, négyszintes épület harmadik emelete és teteje a délutáni órákban gyulladt meg, a tűz rohamos tovaterjedésével pedig hamarosan több ezer négyzetméternyi terület állt lángokba. A tűzvész miatt a legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe, mintegy nyolcvan tűzoltót rendeltek ki a helyszínre, és több mentőautót is. A hatóságok több órára lezárták az Andrássy utat mindkét oldalról. Az épület lakosait evakuálták, komolyabb személyi sérülés nem történt, két rendőrt viszont kórházba szállítottak füstmérgezés miatt.

A Vak Bottyán szobra mögött álló, speciális tetőszerkezetű épület – amelyet UNESCO világörökség részének nyilvánítottak és műemléki besorolást kapott – felújítási munkákat végeztek a napokban, elképzelhető, hogy a kátrányos szigetelés közben lobbant be a tető. A lezárt helyszínen a porig égett tetőszerkezet tégla-és gerendadarabokkal együtt zuhant a földre, több autó is megrongálódott. A tűz a szomszédos épületre is átterjedt.

A Kodály körönd és az Andrássy út sarkán történt tűzeset kapcsán sajtótájékoztatót tartott a helyszínen Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester, Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya, illetve Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is. Az üggyel kapcsolatban a helyszínről a tűzvész idején elmenekülő két férfit vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a HírTV értesülései szerint a tetőfedőt és társát közveszély okozás bűntette megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe. A porig égett tetejű házat életveszélyessé nyilvánították, ezért a lakók nem térhetnek vissza oda.

Mészáros Márton

Egy Kodály köröndi lakóház tetőszerkezete és legfelső emelete lángokban 2014. július 15-én

Egy Kodály köröndi lakóház tetőszerkezete és legfelső emelete lángokban 2014. július 15-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: