Meghalt Lorin Maazel karmester

Életének 84. évében elhunyt Lorin Maaze amerikai karmester, a New York-i Filharmonikusok egykori igazgatója, írja a New York Times 2014. július 14-én.

A karmester-fejedelemnek is titulált Lorin Maazel 84 éves korában, Virginia állambeli otthonában hunyt el 2014. július 13-án. Halálának közvetlen okát tüdőgyulladás okozta. 

Lorin Maazel amerikai szülők gyermekeként 1930. március 6-án született a franciaországi Neuilly-sur-Seine városában. Gyermekkorát az Egyesült Államokban töltötte, és kilencévesen már vezényelt a New York-i világkiállításon. Arturo Toscanini híres olasz karmester meghívására vezényelte az NBC Szimfonikus Zenekart, később a New York-i Filharmonikusokat és a clevelandi zenekart is vezényelte, de emblematikus alakja volt a Bécsi Állami Operaháznak is.

Sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy ő volt az első és egyben legfiatalabb karmester is, akit meghívtak Bayreuth-ba vezényelni. Hat nyelven beszélt folyékonyan, a pittsburgi egyetemen matematikát és filozófiát tanult, de innen gyökerezettt szeretete a nyelvek iránt. Számtalan európai koncertturnéja során az 1960-as években Budapesten is fellépett. Többször vezényelte a bécsi szimfonikusokat a hagyományos újévi koncerten, 2012-től három éves szerződéssel a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere volt, azonban halála előtt két hónappal, 2014 májusában egészségének megromlása miatt kénytelen volt lemondani tisztségéről. Számtalan elismerés mellett a francia Becsületrenddel is kitüntették.

Mészáros Márton

Lorin Maaze amerikai karmester (1930-2014)

Lorin Maaze amerikai karmester (1930-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: