Megválasztották Junckert az Európai Bizottság elnökének

Megválasztották az Európai Bizottság elnökének Jean-Claude Juncker néppárti politikust, volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2014. július 15-én. Az 59 éves Junckert a 751 tagot számláló EP-ben titkos szavazás során, 422 szavazattal, 250 ellenében, 47 tartózkodás mellett választották meg az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetőjévé. A politikus José Manuel Barroso volt portugál kormányfőt követi a poszton.

Az EB új elnöke az európai növekedés és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 300 milliárd eurós befektetési programot szorgalmazott megválasztása előtti beszédében. Jean-Claude Juncker jelölését végül csak David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő nem támogatta, az utolsó pillanatokban még a politikus miatt kételyeket megfogalmazó Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfő is megváltoztatta véleményét, és támogatásáról biztosította.

Jean-Claude Juncker nemcsak az Európai Unió országaiban a leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnök, világviszonylatban is ő a leghosszabb ideig hatalmon lévő demokratikusan választott kormányfő: 1995 és 2013 között volt a Luxemburgi Nagyhercegség kormányfője, 1989-től húsz éven át pedig a pénzügyminiszteri feladatokat is ő látta el.

Mészáros Márton

Jean-Claude-Juncker, az az Európai Bizottság újonnan választott elnöke

Jean-Claude-Juncker, az az Európai Bizottság újonnan választott elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: