Háromszázan haltak meg a gázai konfliktusban

Egyre fokozódnak a Gázai övezetben kiújult harcok, az izraeli hadsereg által indított hadművelet hivatalos célja a palesztin fegyveresek Izrael elleni rakétatámadásainak leállítása.

Az izraeli haderők 2014. július 8-án indítottak hadműveletet a Gázai övezetben a palesztin fegyveresek Izrael elleni rakétatámadásainak leállítására. A zsidó állam egy héttel később szárazföldi offenzívát indított a közel-keleti térségben, miután a hét elején a palesztin fegyveresek elutasították az Egyiptom által javasolt tűzszüneti tervezetet és tovább folytatták az Izrael elleni rakétatámadásokat. Sajtójelentések szerint a konfliktus kiújulása óta a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Az Erős Szikla hadművelet palesztin halálos áldozatainak száma 318 főre nőtt, és mintegy 2283 palesztin személy sérült meg, tudatták palesztin egészségügyi források 2014. július 19-én. Izrael kérdőre vonja az adatok hitelességét, pedig az ENSZ jóváhagyta az áldozatok számának meghatározását, kiegészítve azzal a megállapítással a jelentést, hogy az áldozatok háromnegyede polgári lakos (köztük gyermekek és nők tucatjai), és nem hadviselő fél volt. A támadásokban eddig egyetlen izraeli katona és egy izraeli civil hunyt el.

A hadműveletek során Izrael fegyveres erői vízből és levegőből támadják Palesztint, a hivatalos jelentés szerint elsődleges céljuk annak a több száz célpontnak a megsemmisítése, amelyen keresztül a Hamász  tagjai Izraelbe juthatnak. A CNN amerikai hírtelevízió visszahívta a térségből tudósító riporterét, Diana Magnayt miután Twitter mikroblogra írt bejegyzésében söpredéknek nevezte az izraeliek egy csoportját, akik azzal fenyegették meg, ha negatívumot mond az izraeli pusztításról, megsemmisítik az autójukat. Az NBC amerikai televízió visszaküldte a konfliktuszónába a közel-keleti tudósítóját, aki azután távozott a helyszínről, miután helyszíni riportot adott a hét elején izraeli hadsereg által a gázai tengerparton megölt négy palesztin kisfiú haláláról, akikkel néhány órával korábban még együtt játszott

Mészáros Márton

Az izraeli-palesztin konfliktusban megsérült kisgyermeket látnak el Gázában 2014. július 17-én

Az izraeli-palesztin konfliktusban megsérült kisgyermeket látnak el Gázában 2014. július 17-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: