ENSZ: Izrael háborús bűnt követhetett el

Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el polgári személyek megölésével, a lakóházak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal a két hete indított gázai övezeti hadművelete során – jelentette ki szerdán a dél-afrikai Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Navi Pillay, az ENSZ dél-afrikai származású emberi jogi főbiztosa lesújtó véleményt fogalmazott meg az Izrael és Palesztina közötti háborús feszültségről, amely július 8-án újult ki, amikor válaszul a palesztin rakétatámadásokra Izrael offenzívát indított a gázai övezetben. A 72 éves Pillay az ENSZ genfi ülésén bírálta a támadásokat, beszédében pedig kiemelte, hogy a Hammász szélsőséges palesztin szervezet, valamint Izrael állam egyaránt megsértette a nemzetközi jogot.

A két hete tartó gázai konfliktusban eddig 666 palesztin vesztette életét, közülük tucatnyi gyermek és nő. Palesztin oldalon továbbá négyezernél is több személy sérült meg. Izrael 32 katonát és két civilt vesztett a harcokban. Navi Pillay egyébként nem először utalt rá, hogy Izrael is háborús bűnt követ el az ártatlan civilek legyilkolásával, korábban emlékeztette rá a zsidó államot, hogy a civil áldozatok otthona ellen intézett légicsapások kegyetlenségnek és súlyos jogtiprásnak számítanak. A nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, és mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapások pedig nem okozhatnak aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett a támadó fél, áll a nemzetközi jogban. Pillay korábbi közleménye szerint, ha a legkisebb esélye is fenn áll annak, hogy az adott épület polgári célpont, nem jogszerű megtámadni.

Számos izraeli értelmiségi szólalt fel a gázai háború ügyében, Ávráhám B. Jehósuá író szintúgy felemelte hangját a harcok ellen, akárcsak Etkar Keret író. Rihanna amerikai énekesnő a hadművelet megindítása után egy “Szabad Palesztina” szöveget tartalmazó képet tett közzé a Twitter közösségi oldalon, Paul Anka, Neil Young és a Backstreet Boys amerikai fiúegyüttes viszont – biztonsági okokra hivatkozva – lemondta tervezett izraeli koncertjét.

Mészáros Márton

Palesztin kisfiút látnak el 2014. július 22-én

Palesztin kisfiút látnak el 2014. július 22-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: