Vihar okozhatta az algériai repülőgép tragédiáját

Valószínűleg a rossz időjárási viszonyok okozták a Swiftair spanyol légitársaság Air Algérie algériai légitársaság által lízingelt MD-83-as utasszállító gépének Maliban történt 2014. július 24-i tragédiáját. Ez a harmadik halálos kimenetelű repülőszerencsétlenség az elmúlt egy hétben.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A pilóták viharos időre hivatkozva a járat útvonalának megváltoztatását kérték. A repülőgép eltűnt, az eredeti terveknek – július 24-én hajnali landolás – ellentmondva, soha többé nem szállt le. A gép roncsait a francia légierő Mirage 2000 típusú gépei fedezték fel a nyugat-afrikai Mali országában.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint a legvalószínűbb fejtegetés szerint a vihar miatt zuhant le a gép 116 utassal a fedélzetén, azonban az 1996-ban forgalomba állított gép néhány forrás szerint műszaki hiba miatt semmisült meg, korábban motorhibája is volt. Ezeket az elképzeléseket azonban a francia polgári repülési főigazgatóság vezetője cáfolta meg, ugyanis a gépet néhány nappal a felszállása előtt Marseille-ben vizsgálták át, ahol nem észleltek hibát. Hiába a természeti csapás a legvalószínűbb elképzelés, a tragédiát akár terrorcselekmény is előidézhette. Burkina Faso egyike a legveszélyesebb afrikai országoknak, fővárosának repülőtere pedig kifejezetten a nem biztonságos kategóriába van sorolva. A lezuhant gép 116 utasa közül 51 francia állampolgár, 24 Burkina Fasó-i, 8 libanoni, 6 algériai, 5 kanadai, 4 német és 2 luxemburgi  utazott, továbbá a hatfős spanyol személyzet.

Három repülőgép szerencsétlenség hét nap alatt

Az algériai gép katasztrófája előtt éppen egy héttel, július 17-én Ukrajna légtere felett lőttek le egy 298 embert szállító malajziai utasszállító, amely Amszterdamból indult Kuala Lumpurba. A támadást senki sem élte túl, a zömével holland áldozatok között volt több elismert AIDS-kutató, Laurens van der Graf holland regényíró, illetve Shuba Jaya malajziai színésznő is. Július 23-án a TransAsia légitársaság ATR-72-típusú személyszállító repülőgépe  kényszerleszállás közben zuhant le a tajvani Penghu szigetén. A baleset következtében 48 ember életét vesztette.

Mészáros Márton

A lezuhant algériai utasszállító gép roncsainak lelőhelye térképen

A lezuhant algériai utasszállító gép roncsainak lelőhelye térképen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: