Ötvenéves a bájos szomszédlány, Sandra Bullock

50. születésnapját ünnepelhette Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai színésznő 2014. július 26-án. A népszerű, elsősorban még mindig vígjátékszínésznőként ismert komika csak negyvenévesen jött rá, hogy érdemes lenne komolyabb filmekkel is foglalkozni, viszont azóta megdolgozott érte, hogy komoly színésznőként tekintsenek rá. Az pedig csak hab a tortán, hogy ma is úgy néz ki, mint tizenöt éve.

Az 1964-ben született Sandra Bullock számára nem volt kérdés, hogy művészeti hivatást válasszon, legfeljebb csak a művészeti ág kiválasztása okozhatott kisebb dilemmát neki. Amerikai édesapja katonatiszt és énektanár volt, német édesanyja híres operaénekesnő volt. A család Nürnbergben élt a kislány tizenkét éves koráig. Bullock és húga már ötévesen színdarabban játszott, nyolcévesen zongorázott, kórusban énekelt és balettozott is. 1987-ben kezdte filmes pályafutását, amikor szerepet kapott egy kis költségvetésű, közepes krimiben. Időközben New York-i off-Broadway-darabokban játszott. Az átütő siker még váratott magára, Sandra eleve színházi színésznőként, és nem filmsztárként képzelte jövőjét. 1990-ben főszerepet kapott a Dolgozó lány című sorozatban, amelyben egy titkárnőből vállalatvezetővé előlépő nőt alakított. A sorozat összességében megbukott, tizenkét részt forgattak le, de a televíziós csatorna viszont csak nyolcat vásárolt meg belőle.

Az igazi sikert A pusztító című akció sci-fi hozta el számára 1993-ban, amelyben Sylvester Stallone és Wesley Snipes oldalán játszott egy profi zsarunőt. Az állítólag Nemere István magyar írótól lopott történet egy hibernált rendőrről szól, akit a jövőben olvasztanak ki azért, hogy elkaphassa a legnagyobb ellenfelét. A világhírnév a Féktelenül című filmmel érkezett el számára 94′-ben, amelyet eredetileg meg sem szerettek volna csinálni. Végül Keanu Reeves-szel közösen eljátszották a főszereplő párost, az izgalmas film pedig egyből hatalmas siker lett. Ez már kevésbé mondható el a négy évvel később készült folytatásáról, de ha Jan de Bont rendező az első részre nem köti az ebet a karóhoz azzal, hogy a bájos szomszédlány típusú Sandra Bullockot hívja a főszerepre a “jó értelemben vett hétköznapiassága” miatt a Julia Roberts-féle sztárok helyett, soha nem lett volna világsztár.

Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai színésznő

Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai színésznő

Hamarosan tucatnyi romantikus filmben játszott főszerepet, amelyek a műfaj abszolút királynőjévé tették a harmincas évei elejétől kezdve. A Féktelenül 2 című film habár nem nevezhető sikeresnek, hasznos volt Bullock számára, mert a 20th Century Fox filmstúdió cserébe támogatta a Majd elválik című filmet, amelynek főszerepét Sandra Bullock régóta elszerette volna játszani.  Mindenki kedvenc színésznője A beépített szépség című eredeti vígjátékkal lett, amelyben egy kemény FBI-ügynököt alakít, aki egy akció sikerességének érdekében részt vesz egy szépségversenyen. A magyar Kovács László által fényképezett film a 2000-es év egyik legnagyobb mozis durranása lett, címszereplőjét pedig a vígjáték/zenés film kategória legjobb női főszereplőjének járó Golden Globe-díjra jelölték. Kísérleti gyilkosság címmel krimit forgatott, a Vagány nők klubbja című alkotásban pedig olyan partnerei voltak, mint Maggie Smith és Ellen Burstyn Oscar-díjas színésznők, valamint a néhai Oscar-jelölt James Garner. Ekkor már Bullockra mindenhol “Amerika kedvenceként” (America’s Sweetheart) hivatkoztak, sztárgázsijaival pedig az egyik legtöbbet kereső filmsztár lett.

2004-ben éreztük először azt, hogy kezdi(k) komolyan venni (magát) színésznőként, ugyanis Paul Haggis három Oscar-díjat nyert Ütközések című drámájában mellékszerepet játszott. Eredetileg hosszú ideig harcolt azért, hogy Clint Eastwood A millió dolláros bébi című drámájában ő alakíthassa a bokszoló lányt, amelyet végül Hilary Swank játszott el, alakításáért Oscar-díjat kapva. 2006-ban a Ház a tónál című romantikus filmben újra Keanu Reeves-szel játszott, aztán eljátszotta a Ne bántsátok a feketerigót! című nagy amerikai regény írónőjét, Harper Lee-t A hírhedt című drámában, amely Truman Capote Hidegvérrel című regényének megszületéséről szól. 2007-ben a Megérzés című misztikus thriller főszereplőjeként aratott sikert, két évvel később pedig az év egyik legnézettebb filmje lett a Nász-ajánlat című vígjátéka, amelyben a tizenkét évvel fiatalabb Ryan Reynolds-szal, illetve Amerika legkedvesebb idős komikájával, a forgatás során nyolcvannyolc éves Betty White-tal közösen játszott. Sandra Bullockot ezért a szerepéért is jelölték Golden Globe-díjra.

A 2010-es év fordulópont volt életében, ugyanis egymás után megkapta a legrosszabb és a legjobb színésznő díját is. Előbbit, a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat az Ő a megoldás című bugyuta vígjátékért, míg a legjobb női főszereplő Oscar-díját A szív bajnokai című drámáért ítélték neki. A jó humoráról ismert Bullock volt annyira menő, hogy személyesen vette át a kollégái közül talán csak Halle Berry által “elfogadott” díjat, amelyet mindenki megvet Hollywoodban, a ceremónián pedig egy rögtönzött stand-up esttel, számos remek poénnal szórakoztatta a közönséget és fricskát mutatva kritikusainak szétosztotta az említett film DVD-verzióit. Az Oscar-díjat A szív bajnokai című igaz történetért kapta meg, amelyben Leigh Anne Tuohy keresztény republikánus asszonyt játszotta, aki befogad egy fekete fiút a családjába. Míg egy átlagos hollywoodi színésznő számára a negyvenes éveitől kezdve krízis jelentkezik szakmájában, addig Bullock negyvenhat éves volt, amikor megkapta az Oscart.

Sandra Bullock rappel Jonathan Ross show-műsorában

A Rém hangosan és irtó közel című 9/11-ről szóló könyvdráma 2011-ben bemutatott filmadaptációjában Tom Hanks oldalán játszott, két évvel később pedig két emlékezetes filmje is bemutatásra került: Női szervek címmel Melissa McCarthy oldalán újra egy zsarukomédia főszereplőjeként brillírozott, a mexikói Alfonso Cuarón Gravitáció című űrben játszódó, merőben újdonságként aposztrofált filmjéért pedig újra Oscar-díjra jelölték. Az elmúlt két évben nem forgatott, és az idei évre is csak egy munkát ütemezett be, mégpedig egy családi animációs filmhez kölcsönzi hangját.

Sandra Bullock volt a 2013-as év legjobban kereső színésznője a világon. A Gravitációért 20 millió dolláros szerződést kötött, azonban a film bevételének 15 százalékából is részesült. A szóban forgó alkotás egyébként az év egyik legtöbbet hozó filmje lett, 716 millió dolláros bevétellel rekordot állított fel. Persze, az álomfizetések koránt sem mindig voltak jelen Sandra karrierjében, 1995-ben még 250 ezer dollárt kapott A hálózat csapdájában című filmért.

Magánemberként Sandra Bullock viszonylag visszahúzódó, ritkán mosolyog ránk a magazinok címlapjairól és ellentétben kollégáival, nem is a filmvilág fővárosában tölti élete jelentős részét, hanem a texasi Austinba, ahol háza, szendvicsbárja, cukrászdája és virágboltja van. Míg szakmailag stabil alapokon áll, addig magánéletét már kevésbé jellemzi a biztonság: 1989 óta alig nyolc komoly kapcsolata volt. Michael Mailer rendező, Tate Donovan színész, Matthew McConaughey színész, Bob Schneider jazz zenész, Guy Forsythe zenész és a pletykák szerint Ryan Gosling színész is a párja volt, 2005-ben, pedig két együtt töltött év után összeházasodott Jesse James-szel, akitől azután vált el, hogy nagy botrányt keltve kitudódott, hogy a férfi tucatnyi könnyű vérű hölggyel csalta meg. Bullock évek óta magányos, és negyedik éve egyedül neveli Louis Bardo Bullockot, azt a színesbőrű kisfiút, akit örökbefogadott.

Mészáros Márton

Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai színésznő

Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai színésznő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: