Felrobbantották Jónás próféta sírját

A földdel tett egyenlővé egy nagyon népszerű ősi muszlim szentélyt az észak-iraki Moszul városát és környékét uralma alatt tartó Iraki és Levantei Iszlám Állam szélsőséges milícia, jelentette az AP hírügynökség 2014. július 25-én. A templom az egyik legrégebbi történelmi emlékhely volt, a bibliai Jónás (Junisz) próféta mecseteként tisztelték.

Az AP hírügynökség tájékoztatása szerint a katonai milícia fegyveresei erélyesen felszólítva a hívőket, kiparancsolta őket a mecsetből, majd felrobbantotta az egész épületet. A nagy hanggal és füsttel járó detonáció következtében számtalan környező épület is súlyosan megrongálódott, a robbantás nyomait a város minden részében látni lehetett. Sajtóértesülések szerint az egykori ókori Ninivéhez tartozó, közel húsz éve felújított templomot azért rombolták le, mert a támadók szerint hitehagyott hellyé változott. A történetírás szerint ez volt az a templom, ahol a cethal gyomrába sínylődő Jónás kisprófétát eltemették, de már a Krisztus előtti 8. században is használt szentély volt, korábban pedig a szintén a Szentírásból ismert Eszarhaddon újasszír király palotája állt a mecset helyén.

A szélsőséges katonai szervezet Jónás próféta mecsetén kívül az Aun Bin al-Hasszán mecsetet is felrobbantotta ugyanazon a napon. 2013-ban a szíriai polgárháború során a világörökség részét képező szíriai Aleppoban található umayyadi mecsethez tartozó 11. századi minaretet robbantották fel.

Mészáros Márton

Jónás próféta mecsetének felrobbantása az iraki Moszulban 2014. július 24-én

Jónás próféta mecsetének felrobbantása az iraki Moszulban 2014. július 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: