Duplázzuk meg a tigrisek számát!

A világ különböző pontjain számos figyelemfelkeltő akciót és konferenciát tartanak a Nemzetközi Tigris Napon 2014. július 29-én. A Természetvédelmi Világalap (WWF) által bevezetett nap célja, hogy a világszervezet felhívja a figyelmet a veszélyeztetett nagymacskák nehéz körülményeire és mindarra a veszélyre, amely nap mint nap leselkedik rájuk.

Nem árt megemlékezni arról a 2010 óta világnapnak nyilvánított Nemzetközi Tigris Nap alkalmával, hogy a természetben élő tigrisek száma vészesen fogy, csupán az elmúlt száz évben elvesztettük a szabadban élő tigris populációk 97 százalékát. A tigrisek valaha élt kilenc alfaja közül három már kihalt, és a megmaradt hat mindegyike veszélyeztetett. A WWF jelenleg is azon dolgozik, hogy megkétszerezze a vadonban élő tigrisek számát. Ez a szám pedig eszméletlenül kevés – mindössze 3150 egyed él a szabadban.

A veszélyeztetett nagymacskák sorsát Leonardo DiCaprio amerikai színész és Vlagyimir Putyin orosz elnök is szívén viseli, előbbi a természetvédelmi szervezet tigrismentő kampányát segíti fővédnökként, míg az utóbbi időszakban negatív sajtóvisszhangot kapó Putyin 2011-ben nemzetközi csúcstalálkozót hívott össze a tigrisek védelmének ügyében, amelyre tizenhárom ország akkreditált vezető politikusokat, civil szervezetek és természetvédelmi egyesületeket, aktivistákat. Tavaly nyáron háromszáz ember vállalta, hogy meztelenül körbefutja a Londoni Állatkertet, hogy ezzel a kihalóban lévő szumátrai tigrisekre irányítsa a figyelmet.

Sajnos az aktív kampány kezdete óta eltelt időszakban sem történt érdemi változás, továbbra is az orvvadászok jelentik a legnagyobb veszélyt a ragadozóra, amelyek több alfaja akár tíz éven belül kihalhat. Éppen ezért fontos, hogy mindenki fellépjen az orvvadászat, a tigrisekből készült termékek kereskedelme ellen és betartassa a természetvédelmi törvényeket. A világ állatkertjeiben sok tigris él fogságban, de háziállatként is tartják őket: Michael Jamison és Jackie Smith kilenc hónapos korában örökbefogadott egy tigrist, amely ma kifejlett példány létére gazdáival és tizennégy kutyával él együtt egy angliai házban.

Mészáros Márton

Veszélyeztetett tigris (Adrian Steirn felvétele)

Veszélyeztetett tigris (Adrian Steirn felvétele)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: