Ezer felett a gázai konfliktus halottainak száma

Elérte és túl is lépte az 1000 áldozatot a gázai palesztin-izraeli konfliktus halottainak száma, tudatta a gázai egészségügyi minisztérium 2014. július 29-én. Az izraeli hadsereg reggel virradóra tovább folytatta a támadást, kedd reggel tizenhét palesztin személy vesztette életét.

Három héttel ezelőtt, július 8-án indított hadműveletet Izrael a palesztin rakéták támadásaira válaszul. A legfrissebb, július 29-én hajnalban zajló harcok során az első jelentések szerint 17 palesztin halt meg a korareggeli órákban, a hivatalos gázai források tájékoztatása szerint ezzel 1100 fölé emelkedett a palesztin oldalon elhunytak száma. A nap folyamán közölték, hogy az áldozatok pontos száma 1125 fő, többségük civil nő és gyermek. Az izraeli kormány tájékoztatása szerint izraeli oldalon 53 katona és két civil vesztette életét. A zsidó állam hadseregének egyik légicsapásában megsemmisült Iszmáil Hanijének, a palesztin Hamász radikális szervezet egyik vezetőjének az otthona is, azonban a terrorista és családja a támadás előtt elhagyta a házat. Izrael a hét elején fokozta légicsapásait a Gázai övezetben és felszólította a környék lakóit, hogy hagyják el épületeiket.

A 2006-os libanoni Hezbollah ellen vívott harc során 1190-1300 libanoni és 165 izraeli személy halt meg. A 2008-2009-es gázai háborúban során 1417 személy halt meg a Gázai-övezetben, az izraeli oldalon pedig 13-an hunytak el. Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője a jelenleg folyó harcok ellen a teheráni televízióban hétfőn este emelte fel a hangját. A politikus “veszett kutyának és ordas farkasnak” nevezte Izraelt, amelyet népirtással vádolt meg. Egyúttal az ajatollah azt is hozzátette, hogy az iszlám világ köteles fegyverrel támogatni az elnyomott palesztinokat.

Mészáros Márton

Lebombázott épület a Gázai-övezetben

Lebombázott épület a Gázai-övezetben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: