Juhász Ferenc felesége hivatalosan is múzsa lett

Dr. Kilián Katalin orvos, Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő felesége kapta idén a Gyémánt László néhai felesége emlékére alapított Krisztina-díjat a budai Társalgó Galériában tartott ceremónián 2014. augusztus 5-én.

Kárpáti Tamás, a Premier magazin főszerkesztője Gyémánt László festőművész ötödik felesége, Krisztina emlékére alapította a Krisztina-díjat, amelyet minden évben egy olyan művész feleségének ítél oda a kuratórium, aki jelentősen hozzájárult egy művészi életút gazdagodásához. Az ünnepségen felidézték, hogy a csupán negyvenkét éves korában, 2011-ben elhunyt Krisztina nem csak kiváló feleség, odaadó társ és remek barát, hanem érzékeny és sokoldalú személy is volt. Mindvégig támogatta és csodálta nála harminchárom évvel idősebb férjét, közösen végigjárták Európát és Amerika több államát, és igazi társasági személy volt, aki mindezek mellett rendkívül jól is főzött. Az ünnepségen a néhai Vukán György Krisztina emlékére komponált játékát is meghallgathatta a közönség.

A díjátadás előtt Hernádi Judit színművésznő a díjazott Kilián Katalin férjének, az első sorban helyet foglaló Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költőnek A szerelmes mindenség című versét olvasta fel. A színésznő felelevenítette egy korábbi találkozását a költővel: “Amikor a rádióban találkoztunk, én megálltam előtte, pukedliztem és azt mondtam, hogy csókolom. Ez valószínűleg azért lehetett, mert amikor én először indultam szavalóversenyen – ez nagyon régen volt, és abba is hagytam ez irányú tevékenységemet -, akkor egy Juhász Ferenc verset választottam.”

Juhász Anna fotóz, miközben édesapja versét szavalja Hernádi Judit a Krisztina-díj átadási ünnepségén a budai Társalgó Galériában 2014. augusztus 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Juhász Anna fotóz, miközben édesapja versét szavalja Hernádi Judit a Krisztina-díj átadási ünnepségén a budai Társalgó Galériában 2014. augusztus 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Az idei díjazott, Juhász Ferencné Kilián Katalin harminchat éve a költőlegenda felesége. Az 1950-es években egy földbirtokos, értelmiségi család gyermekeként született asszony először egy baráti összejövetelen hallotta az előző rendszer idején is elismert Juhász Ferenc nevét, később az Arany Jánoshoz kapcsolódó érettségi tétel kidolgozása során is Juhász-idézetet említett dolgozatában. Személyesen 1978. március 15-én egy baráti összejövetelen találkoztak. Megismerkedésük szerelem volt első látásra. Juhász Ferenc még aznap megkérte a nála jóval fiatalabb hölgy kezét, augusztus 16-án, Juhász Ferenc születésnapján pedig összeházasodtak. A kiteljesedett kapcsolatból két gyermek született, Eszter és az irodalommal foglalkozó Anna. A pár azóta is nagy boldogságban és összhangban él, az utóbbi időben a feleség gépeli Juhász kéziratait is.

A díj átvételekor Katalin asszony először megemlékezett a múzsafeleségekről. “Elsősorban Krisztináról, akit sajnos személyesen nem ismerhettem, illetve sokak között Flóráról, Illyés Gyulánéról és Fifiről, Radnóti Miklósnéról, aki mindig azt mondta, hogy ti olyan jó barátok lettetek volna Miklóssal.” Az ünnepelt egyúttal meghatónak és szívszorítónak nevezte a kitüntetést. Az elismerést jelképező bronzplakett Krisztina portréját ábrázolja, amelyet Gyémánt László Krisztina című festménye alapján Benedek György szobrászművész alkotott meg. Gyémánt László Juhász Ferencet és feleségét ábrázoló festménye is kiállításra került a Társalgó Galériában az ünnepség során. Az elismerés átadásán a családon kívül részt vett többek között Ungvári Tamás Széchenyi-díjas író, műfordító és Mádl Dalma asszony, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye is.

Az első Krisztina-díjat a névadó halálának évében, 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta, 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István Édeske kinetikus szobrász feleségét tüntették ki, 2013-ban pedig Radnóti Zsuzsát, Örkény István író özvegyét díjazták.

Mészáros Márton

Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő és felesége, Kilián Katalin a Krisztina-díj átadási ünnepségén a budai Társalgó Galériában 2014. augusztus 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő és felesége, Kilián Katalin a Krisztina-díj átadási ünnepségén a budai Társalgó Galériában 2014. augusztus 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: