Elpusztult a 155 éves angolna

Elpusztult az állatvilág egyik biológiai csodája, az angolna, amely 155 évet élt, írja a The Local angol nyelvű svéd hírportál 2014. augusztus 8-án. Nem ez volt az első hal, amely száznál is több évig élt.

A világ valószínűleg legöregebb angolnájáról szóló hír említést tesz arról, hogy az Ale névre keresztelt csontos hal évtizedek óta ismert volt, már száz éve is írtak róla. Az állítólag 155 éves angolna egy svéd halászfalu, Brantevik lakosának, Tomas Kjellmannak a kútjában töltötte élete utolsó évtizedeit. A hiedelem szerint 1859-ben egy nyolcéves gyermek dobta a kútba az angolnát, amely „élő víztisztító rendszerként” működött. A matuzsálemi kort megélt állatról számtalan újságcikk, könyv, dokumentumfilm, televíziós híradás tesz említést. Fritiof Nilsson Piraten svéd író 1932-ben megjelent, Bombi Bitt och jag című nagysikerű ifjúsági regényében is szerepel az Ale nevű angolna, amely már ekkor híres lakó volt a falu egyik házának a kútja mélyén. A ház jelenlegi gazdája, Tomas Kjellman rendszeresen szerepelt a sajtóban az állattal, azonban amikor augusztus 6-án egy kerti parti során meg szerette volna mutatni barátainak, az állat már nem élt és rothadásnak indult.

Az angolna a sötét kútban töltött százötven év miatt sajátosan alkalmazkodott környezetéhez, aránytalanul nagy szemei lettek. Valódi korát most orvosok állapítják meg egy laboratóriumban. Az angolnák átlagéletkora hét év, némelyik azonban harminc évig is él. Az eddig igazoltan legidősebb, vadon élő angolna Európában 85 éves volt, amikor 1998-ban elpusztult. Matuzsálemi korú halakból azonban nem csak ez az egy élt, tavaly például egy tudományos vizsgálat során kimutatottan kétszáz éves mélytengeri halat fogtak ki Alaszkában.

Mészáros Márton

Eltávolítják a 155 éves angolna maradványait a svédországi Brantevik faluban 2014. augusztus 6-án

Eltávolítják a 155 éves angolna maradványait a svédországi Brantevik faluban 2014. augusztus 6-án

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: