Élve temettek el embereket a lázadó iraki fegyveresek

Legkevesebb ötszáz, a jazidi vallási kisebbséghez tartozó embert öltek meg a lázadó szunnita Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei Észak-Irakban, írja az Indepentent brit újság 2014. augusztus 10-én. A fegyveresek gyermekeket és nőket temettek el élve.

Az elsősorban a Szindzsári-hegységben élő jazidi népcsoport számára a felkelőktől kapott, muzulmán vallásra történő áttérésre kapott határidő vasárnap, augusztus 10-én járt el. A negyvenezer jazidi ember közül sokan már elmenekültek a hegyeket körülvevő iszlamisták elől a régióból kurd harcosok segítségével, akik Szíriából jöttek a megsegítésükre. A kurdok által megtisztított úton tartó menekülés egész napos gyaloglást vett igénybe, amelyet többen feladtak. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szintén segít a veszélyben lévőknek, napok óta élelmiszer-, és vízcsomagokat dobnak le amerikai gépek a hegyen rekedtek lakosoknak, akikre a szélsőséges Iszlám Állam „ördögimádó szektaként” tekint.

Washington közlése szerint a szunniták észak-iraki támaszpontjaira negyedszer is légicsapásokat mértek a helyi lakosok védelmében. Az Iszlám Állam fegyveresei legkevesebb ötszáz jazidit öltek meg, több nőt és gyermeket is élve temettek el, és háromszáz nőt vittek magukkal rabszolgának, jelentette Mohammed Shia al-Sudani iraki emberjogi miniszter. Az Iszlám Állam terrorszervezet június elején villámhadjáratban elfoglalta Irak nyugati és északi területeinek jelentős részét, emberek százait ölte meg és műemléket tucatjait rombolta le.

Az erőszakhullám azonban minden korábbinál nagyobb méreteket képes ölteni: több embert keresztre feszítettek a szélsőségesek, Khaled Sharrouf, az Iszlám Állam egyik harcosa pedig “Ez az én fiam!” címmel egy olyan képet osztott meg a világhálón, amelyen hétéves gyermek egy szír kormánykatona levágott fejét tartja a magasba.

Mészáros Márton

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet akcióban a Közel-Keleten

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet akcióban a Közel-Keleten

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: