Új elnöktől tart Törökország

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török kormányfőt választották meg Törökország elnökének az első közvetlen török elnökválasztás első fordulójában 2014. augusztus 10-én. Sokan félnek attól, hogy a több mint tíz éve hatalmon lévő politikus diktatórikus államberendezkedést alakít ki.

Az Igazság és Fejlődés Pártjának vezetője, a 2003 óta kormányfőként hivatalban lévő Erdogan a leadott szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján a szavazatok 52,1 százalékával már az első fordulóban megnyerte az első közvetlen török elnökválasztást augusztus 10-én. A 60 éves politikus biztos, megkérdőjelezhetetlen befutónak számított már hetekkel a voksolás előtt a választási felmérések alapján, azonban akkor valamivel több százalékot, 56-58 százalékot véltek jósolni neki. Az államférfi beszédében kiemelte, hogy minden török elnöke kíván lenni, és célja, hogy egységet teremtsen országában. Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muzulmán gondolkozó az indulatok középpontjába került, miután Recep Tayyip Erdogan kiemelte, mint úgymond ellenfelét, aki Törökország kárát látná szívesen. A választás estéjén hatalmas ünneplések vették kezdetüket Törökország szerte, a népszerű politikus a győzelme után az isztambuli Eyüp szultán mecsetben imádkozott, ahol korábban az Oszmán Birodalom szultánjaihoz mondtak imát trónra lépésük előtt.

Válaszul azoknak, akik egy internetre felkerült pénzmosásról szóló telefonbeszélgetés alapján korruptnak vélt kormányázást ellenezték, Erdogan kiemelte, hogy a „demokrácia erősítését” is célul tűzte ki magának. A konzervatív beállítottságú politikus továbbra is ellenőrizni kívánja a végrehajtó hatalmat, és tervei között szerepel, hogy bővíteni kívánja az elsősorban protokolláris jellegű államfői hatásköröket. Külföldi politikai elemzők szerint az sem okozna meglepetést, ha prezidenciális hatalomgyakorlási formát vezetne be.

Az elnöki ciklus Törökországban öt évig tart, azonban egy korábbi nyilatkozatában, Erdogan már úgy fogalmazott, hogy Török Köztársaság fennállásának 100. évfordulóján, 2023-ban még ő akar az ország vezetője lenni. Ezt még megteheti, ugyanis a jelenlegi törvény szerint egy személy csak kétszer választható elnökké, vagyis 2014. augusztus 28-án, a hivatalos beiktatási ceremóniával kezdődő ciklusa után 2019-től egészen 2014-ig újra elnök lehet, ha megőrzi támogatottságát.

Mészáros Márton

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, megválasztott elnök

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, megválasztott elnök

Hozzászólás