Andersen-díjat kapott Salman Rushdie

Salman Rushdie indiai származású brit író átvette a Hans Christian Andersen-díjat, Dánia legrangosabb irodalmi elismerését a dániai Odensében 2014. augusztus 17-én. A világhírű író könyvei milliós példányszámban kelnek el.

A népszerű indiai származású brit író, Salman Rushdie személyesen vette át a legrangosabb dán irodalmi kitüntetést Mária dán hercegnőtől, Frigyes trónörökös hitvesétől a díj névadójának, a 19. században élt nagy mesemondónak a szülővárosában, Odensében tartott díszünnepségen 2014. augusztus 17-én. Az elismeréssel együtt a díjazott 500 ezer dán korona (kb. 21 millió forint) pénzjutalmat is kap.

Az Andersen-díjat kétévente adják át a legrangosabbnak vélt irodalmi alkotások szerzőinek. A korábbi díjazottak között találjuk a Harry Potter-könyveket jegyző J. K. Rowling brit és Paulo Coelho brazil írót is. A díjat odaítélő zsűri indoklásában kiemelte, hogy az idei díjazott, Salman Rushdie páratlan író, akinek művei hozzájárultak a világirodalom gazdagításához.

A 67 éves Salman Rushdie tiszteletére tartott fogadást biztonsági óvintézkedések mellett rendezték meg. Az író híres könyve, az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regény heves ellenérzést váltott ki a muzulmán hívőkben világszerte. A könyv tartalma miatt Khomeini ajatollah, Irán siíta mohamedán vallási vezetője a szerző megölésére szólította fel híveit, amikor milliós vérdíjjal fatvát bocsátott ki. Az író legújabb könyve, a két éve megjelent Joseph Anton számüzetésének történetét dolgozza fel.

Mészáros Márton

Salman Rushdie indiai származású brit író

Salman Rushdie indiai származású brit író

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: