Elhunyt Joan Rivers

Életének 81. évében elhunyt Joan Rivers amerikai televíziós műsorvezető, komika, színésznő – tudatta a családja által kiadott sajtóközlemény 2014. szeptember 4-én. A művésznőt napok óta gépek tartották életben, miután váratlanul leállt a szíve egy rutinműtét közben.

Joan Rivers helyi idő szerint délután 1 óra 17 perckor hunyt el abban a New York-i kórházban, ahova akkor szállították át, amikor egy magánklinikán végzett hangszálműtét közben leállt a légzése 2014. augusztus 28-án. A dívát mesterséges kómában, lélegeztető gépek tartották életben azóta.

A legendás Joan Rivers 1933. június 8-án született egy orosz zsidó emigráns családban. Angol irodalomból és antropológiából szerzett diplomát. Mielőtt híres lett volna, számtalan munkát vállalt, a Rockefeller Centerben idegenvezetőként kereste a kenyerét, szövegeket írt utazási irodáknak és divattanácsadóként is dolgozott. Az 1950-es évek végén debütált színészként, számtalan színházi produkcióban és televíziós műsorban szerepelt. Joan Rivers volt az első nagy kedvenc női humoristája Amerikának, de a komika televíziós műsorvezetőként is hallatlanul nagy sikerre és anyagi bevételre tett szert.

Harmincas évei közepén kezdett befutni: 1965-ben tűnt fel a Tonight Show-ba későbbi mestere, a legendás Johnny Carson műsorvezető oldalán. Már itt megcsillogtatta ironikus humorát, amely védjegyévé vált. Televíziós pályafutása rögvest beindult, tucatnyi műsort vezetett: divatműsoroktól kezdve hagyományos talk-showkon át interjúműsorokig. Számtalan botrányt okozott, hetvenéves korában húszévesre plasztikáztatta arcát, nyolcvanegy éves koráig aktívan dolgozott. Az utóbbi időben nagy feltűnést keltett, amikor megsértődve kiviharzott a CNN egyik élő adásából, vagy amikor tortát vágtak az arcába egy hollywoodi díjátadón, egy másik alkalommal pedig Barack Obama amerikai elnökön viccelődött, akit homoszexuálisnak nevezett. Joan Rivers úttörő volt a televíziózásban és a humor műfajában is, gyakran saját magán – pontosabban túlzásba vitt plasztikai műtétein – viccelődött.

A botrányhős televíziós csillag többször megkapta a legrangosabb televíziós elismerést, az Emmy-díjat. Temetéséről később intézkednek.

Mészáros Márton

Joan Rivers amerikai komika, televíziós sztár (1933-2014)

Joan Rivers amerikai komika, televíziós sztár (1933-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: