Naplóban elevenedik meg a Radnóti-házaspár

Ferencz Győző irodalomtörténész megjelenteti az idén elhunyt Gyarmati Fanni költőfeleség naplóját, amelyet 1935 és 1946 között vezetett, írja a Népszabadság 2014. augusztus 3-án megjelent száma.

A népszerű Radnóti Miklós-monográfia szerzője, Ferencz Győző irodalomtörténész évtizedek óta foglalkozik a néhai költő életével, korábbi műveiben is idézett már a poéta özvegyének naplójából, azonban most teljes terjedelmében jelennek meg a szövegek. Ferencz leszögezte, hogy a napló nem irodalmi napló, hanem egy fiatal nő portréja, aki mindenben támogatta művész férjét, és aki egyúttal emléket állított nemcsak kettejük kapcsolatának, hanem a század első felének is. Egyelőre még nem jelentették be, hogy melyik kiadó gondozásában jelennek meg a művek, de a kiadás várható dátuma az idei év vége.

Az idén február 15-én, 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fanni orosz- és franciatanári diplomát szerzett férje 1944-es megölését követően. Gyarmati Fanni naplója, amelyet esküvője évében kezdett írni, éppúgy forrásértékű munka, mint a szegedi egyetemi évek idejében folytatott levelezésük.

Mészáros Márton

Radnóti Miklós költő és hitvese, Gyarmati Fanni

Radnóti Miklós költő és hitvese, Gyarmati Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: