Reklámok

Naplóban elevenedik meg a Radnóti-házaspár

Ferencz Győző irodalomtörténész megjelenteti az idén elhunyt Gyarmati Fanni költőfeleség naplóját, amelyet 1935 és 1946 között vezetett, írja a Népszabadság 2014. augusztus 3-án megjelent száma.

A népszerű Radnóti Miklós-monográfia szerzője, Ferencz Győző irodalomtörténész évtizedek óta foglalkozik a néhai költő életével, korábbi műveiben is idézett már a poéta özvegyének naplójából, azonban most teljes terjedelmében jelennek meg a szövegek. Ferencz leszögezte, hogy a napló nem irodalmi napló, hanem egy fiatal nő portréja, aki mindenben támogatta művész férjét, és aki egyúttal emléket állított nemcsak kettejük kapcsolatának, hanem a század első felének is. Egyelőre még nem jelentették be, hogy melyik kiadó gondozásában jelennek meg a művek, de a kiadás várható dátuma az idei év vége.

Az idén február 15-én, 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fanni orosz- és franciatanári diplomát szerzett férje 1944-es megölését követően. Gyarmati Fanni naplója, amelyet esküvője évében kezdett írni, éppúgy forrásértékű munka, mint a szegedi egyetemi évek idejében folytatott levelezésük.

Mészáros Márton

Radnóti Miklós költő és hitvese, Gyarmati Fanni

Radnóti Miklós költő és hitvese, Gyarmati Fanni

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: