Ősi papiruszon a bibliai momentum

Igazán sajátos, 1500 esztendős papirusz szövege rejti az egyik leghíresebb bibliai momentum, Jézus és tanítványai utolsó vacsorájának említését egy új kutatás szerint.

Az igencsak ritkaságnak számító, 1500 esztendős középkori szöveg újonnan történt lefordítása révén tett felfedezésről az egyesült királyságbeli Manchesteri Egyetem adott ki sajtóközleményt 2014. szeptember 3-án. Roberta Mazza, a brit John Rylands Research Institute ókorkutatója már több ezer szövegtöredéket vizsgált a manchesteri John Rylands Könyvtár gyűjteményében, ezúttal viszont egy 6. századi papirusztöredékre lett figyelmes. A gyűjtemény tárgyát 1901 óta képező lelet eddig nem okozott nagy fejtörést a kutatóknak, most azonban az egyik legrégebbi emléktárggyá vált, amely bibliai idézetet tartalmaz.

Roberta Mazza kutatásai a lap egyik oldalát adóösszeírásra használták, azonban hátoldalán a szöveg egy amulett, amelyet a babonás hívők a gonosz szellemek távol tartására használtak. Amuletteket eredetileg az ókori Egyiptom lakossága, de később a korakeresztények is használtak, utóbbiak az egyiptomi és a görög-római istenekhez való fohászokat Biblia-idézetekkel cserélték fel. Az írástudó, aki lejegyezte a részleteket a Zsoltárok könyvéből és Máté evangéliumából (az utolsó vacsorát is), a kutató szerint emlékezetből írhatta le a Szentírás sorait, ugyanis néhány szót felcserélt és helyesírási hibákat is vétett.

Mészáros Márton

6. századi ősi papirusz

6. századi ősi papirusz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: