Magyar vonatkozás a velencei filmfesztivál gáláján

Roy Andersson svéd filmrendező Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence) című keserédes komédiája, vagy komikummal átszőtt drámája nyerte a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. szeptember 6-án. A rangos európai filmművészeti elismerésnek magyar vonatkozásai vannak.

A 16. században élt flamand festő, Bruegel híres munkája, a Vadászok a hóban előtti tisztelgésből elnevezett filmalkotást történetesen két magyar operatőr, Borbás István és Pálos Gergely fényképezte. A 100 perces film, amelynek világpremierjét szeptember 2-án, az olaszországi filmfesztiválon tartották, filozófikus kérdést boncolgat: az emberi létezés témakörét járja körül. Andrej Koncsalovszkij orosz rendező kapta a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a The Postman’s White Nights című filmjéért.

Adam Driver amerikai színész nevében Saverio Costanzo olasz rendező vette át az elismerést a Hungry Hearts című filmben nyújtott alakításáért. Az alkotás női főszereplője, az olasz Alba Rohrwacher szintén színészi elismerésben részesült, ő a legjobb női főszereplőt illető Volpi Kupával térhetett haza a díjkiosztó gáláról. A zsűri különdíjával az amerikai Joshua Oppenheimer térhetett haza a The Look Of Silence című filmjéért, amely akárcsak Az ölés aktusa (The Act of Killing) című két évvel korábbi filmje az indonéziai népirtásról szól.

Mészáros Márton

Roy Andersson svéd rendező az Arany Oroszlán-díjjal a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. szeptember 6-án

Roy Andersson svéd rendező az Arany Oroszlán-díjjal a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. szeptember 6-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: