Pogány Judit 70 éves

70. születésnapja alkalmából pályatárs barátai és családja köszöntötte Pogány Judit Kossuth-díjas színésznőt az Örkény István Színházban 2014. szeptember 10-én.

Pogány Juditot színháza, az Örkény István Színház társulata nevében Mácsai Pál igazgató köszöntötte a teátrum épületében tartott születésnapi köszöntésen. Az ünnepségen jelen voltak a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagjai is. A kaposvári születésű Pogány Judit 1965-től 1978-ig, majd a Nemzeti Színház művészeként eltöltött két esztendő után 1980-től 1994-ig volt a kaposvári teátrum tagja. A baráti hangulatban megtartott születésnapi megemlékezésen többek között Mohácsi János, Ascher Tamás és Czeizel Gábor rendezők, Znamenák István színész-rendező, és Hámori Gabriella, Molnár Piroska színésznők is részt vettek.

A Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is elismert Pogány Judit gyermekkora megpróbáltatásokkal teli volt, gyermekként gyámszülők nevelték öccsével együtt, miután szülei meghaltak. Már egészen kiskorába élénk érdeklődést mutatott a színház és a versek iránt, 1965-től játszik színpadon. Első jelentkezésekor eltanácsolták a Színház- és Filmművészeti Főiskoláról, de alig röpke néhány év múlva már az ország egyik legkedveltebb fiatal színésznője lett. 1971-ben ment férjhez Koltai Róbert színész-rendezőhöz, akivel számtalan produkcióban dolgozott együtt. 1974 óta szerepel filmekben, azóta közel félszáz filmalkotásban, sorozatban tűnt fel a művészfilmektől kezdve a könnyedebb vígjátékokon át sorozatokig. Jellegzetes hangja miatt gyakran szinkronizál, a Vuk című magyar mesefilmben ő kölcsönözte a címszereplő rókakölyök hangját, de híressé vált a Szaffi című szintén népszerű rajzfilm főszereplőjének hangjaként is. Az elmúlt években számtalan hangoskönyvet készített.

Legközelebbi bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban lesz szeptember 12-én, ahol Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című családregényének színpadi változatában lép színpadra. Emellett az Örkény Színház öt előadásában és a Karinthy Színházban is játszik.

Mészáros Márton

Pogány Judit Kossuth-díjas színművésznő

Pogány Judit Kossuth-díjas színművésznő

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: