Hajdu Szabolcs Amerikába emigrál

Főként politikai okokból elhagyja hazáját Hajdu Szabolcs magyar filmrendező, tudatta a művész az ATV Start Plusz című műsorában 2014. szeptember 11-én. Hajdu néhány napja ért haza a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválról, ahol legújabb filmjét, a Délibáb című alkotást mutatták be.

Hajdu Szabolcs filmrendező az ATV televíziós csatorna Start Plusz című műsorában jelentette be szeptember 11-én, hogy nem szeretne több filmet forgatni Magyarországon, mert véleménye szerint az egész filmszakmát a politika uralja. A 42 éves filmes ezúttal is az Egyesült Államokba emigrál, ahol már korábban is próbált érvényesülni, de akkor mégis hazaköltözött. Facebook-adatlapján már megváltozott lakhelye, a Nevada állambeli Las Vegas van feltüntetve.

“Életem egyik legjobb filmpremierjét éltem át” – nyilatkozta Hajdu Szabolcs az ATV élő műsorában a Délibáb című nemzetközi koprodukcióban készült westernfilmje kapcsán, amelyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál egyik szekciójában, a Contemporary World Cinema válogatásban a rendező jelenlétében mutattak be szeptember 5-én. A kedvező külföldi kritikában részesült film magyar bemutatójáig azonban novemberig kell várnia a hazai mozinézőnek. Hajdu távozásának konkrét okaként a magyar filmszakma ellehetetlenítését nevezte meg, a Magyar Nemzeti Filmalapnak egyáltalán nem ért egyet a működésével. Mivel filmje 350 millió forintos támogatása körül nagy huzavona alakult ki, az alkotás a vártnál három évvel később kezdhetett el forogni, és számtalan nézeteltérésre került sor a Filmalap és az alkotók között.

Az új magyar filmes generáció egyik legsokoldalúbb képviselőjének tartott Hajdu Szabolcs első nagyjátékfilmjéért, a Macerás ügyek című alkotásért 2003-ban a legjobb első film díját nyerte el a Magyar Filmszemlén. 2006-ban a Fehér tenyér, 2010-ben pedig a Magyar Filmszemle fődíjával kitüntetett Bibliothéque Pascal című alkotása volt Magyarország Oscar-díjra nevezett alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. 2012-ben amerikai-magyar koprodukcióban készülő film forgatását kezdte meg amerikai helyszíneken, de a munkálatok során a magyar állam a normatív finanszírozás visszavonásával gátat szabott az alkotás megvalósulásának. Hajdu felesége, Török-Illyés Orsolya színésznő, aki közös gyermekeikkel követi külföldre párját.

Mészáros Márton

Hajdu Szabolcs magyar filmrendező

Hajdu Szabolcs magyar filmrendező

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: