Unokáink fogják olvasni Atwood regényét

Margaret Atwood világhírű kanadai írónő legújabb könyve száz év múlva jelenik meg, jelentette be a Jövőkönyvtár projekt alapítója, Katie Paterson Berlinben élő skót költő 2014. szeptember 5-én.

A sokrétű művészetű Margaret Atwood kanadai író, költő lett az első szerző, aki csatlakozott a Jövőkönyvtár nevű kezdeményezéshez. A szokványosnak nem nevezhető elképzelés első lépése ezer facsemete elültetése volt az Oslóhoz közeli Nordmarkában a nyár folyamán. A Jövőkönyvtár megvalósítása még várat magára, ugyanis Margaret Atwood könyvét csak száz év múlva, 2114-ben publikálják először, de addig minden évben egy újabb könyv kerül az oslói nemzetközi könyvtár szigorúan titkos részlegébe a kanadai szerző műve mellé. A tervek szerint a könyvek őrzésére kialakított terem a most ültetett fákkal lesz burkolva. Az idén 75. születésnapját ünneplő Atwood művét egyébként speciális papírra nyomták, hogy még a lezárt doboz ellenére is elkerüljék a károsodást.

Érdekesség, hogy az írónő leghíresebb regénye, az 1985-ben megjelent A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) éppen a jövőben, 2125-ben játszódik, ahol egy nőket elnyomó társadalom alakult ki. Atwood szerződése értelmében a jövő nemzedéke számára írt regényéről semmiféle információt nem árulhat el, de a kezdeményezéshez csatlakozva biztosította maga számára az érdeklődést akkor is, amikor már rég nem lesz a földön, éppúgy, mint ahogyan jelenlegi olvasói sem. Leszámítva néhány nagyon fiatal könyvbarátot, vagy a leendő szupercentenáriusokat.

Mészáros Márton

Margaret Atwood kanadai író, költő

Margaret Atwood kanadai író, költő

Egy hozzászólás to “Unokáink fogják olvasni Atwood regényét”

  1. 5778nk Says:

    Jó estét! Ettől kicsit kiráz a hideg . . . 🙂 A “az író halála után megtalálták egy dobozban” típusú könyveket nagyon bírom, mint a mostani Merle könyvet, vagy Sebastian Haffner vagy Capote könyvét, de ez az ötlet kicsit furcsa. Mindig igyekeztem meglátni Atwood hétköznapi ember oldalát, még egy fotót is lementettem róla anno, amint öt éves kislányként macit szorongat. Így ez az excentrikus ötlet kicsit megdöbbentő. 🙂 Üdv: n

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: