Meghalt Avar István, a Nemzet Színésze

84 évesen meghalt Avar István Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze cím viselője – közölte a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya 2014. szeptember 13-án, éppen egy nappal a másik Nemzet Színésze, Sztankay István halálhíre után.

Avar István 1931-ben több generációs bányászcsalád tagjaként született a Heves megyei Egercsehiben, Dorogon nőtt fel. Édesapját a második világháború idején munkaszolgálatra hurcolták, ezért már tizennégy évesen rá hárult a családfenntartás. Először a teológia iránt érdeklődött, papi hivatás felé fordult, végül a helyi amatőr színjátszókörben elért sikere után a színészi pályát választotta.

1948-ban elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ennek elvégzése után Pécsre szerződött.  1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, majd ismét Madách Színház társulatának volt a tagja. Kiteljesedett művészi pályafutása során számtalan műfajban nyújtott emlékezetes alakítást, zenés darabok, vígjátékok, tragédiák főhőse volt. Shakespeare: Lear király című művében és Szigligeti Endre Liliomfi című művében is a címszerepet alakította, a Bánk bán-ban ő volt Tiborc, de a Bujtor Istvánnal közös filmjei is népszerűek voltak. Utoljára a Pesti Magyar Színház tagjaként, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című művében lépett színpadra 2012-ben. Számtalan rangos elismerésben részesült: 1963 és 1969-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1975-ben Kossuth-díjat kapott művészetéért. A Nemzet Színésze címet elsők között 2001-ben kapta meg.

1973–1990-ben országgyűlési képviselőként tevékenykedett, évekig színpadi beszéd tanár, majd tanszékvezető volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1959 óta házasságban élt, egy gyermeke született.

Mészáros Márton

Avar István Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze (1931-2014)

Avar István Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze (1931-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: