Leonard Cohen nyolcvan éve

Leonard Cohen kultikus énekes. Sajátos, rekedtes hangja páratlan. Elsősorban énekesként ismert, pedig költő és regényíró mivoltát előrébb helyezi. A számtalan zenészre, énekesre komoly hatást gyakorló kanadai még turnézik, dalokat ír és énekel, legújabb albuma Popular Problems címmel két nappal 80. születésnapja után, 2014. szeptember 23-án jelenik meg.

1934. szeptember 21-én, Montréalban egy lengyel-litván bevándorló középosztálybeli zsidó családban jött világra Leonard Cohen, a kanadai művész, akinek gyermekkora egy álomvilághoz hasonlított. Szülei mindig azt tanították neki, hogy a Kánaánt követelő kohaniták ősi zsidó törzs leszármazottja, mitöbb Áron főpap vérvonalának tagja. Ilyen színes, mitológiai kapcsolódású gyermekkorral a háta mögött, csodálkozhatunk a klasszikus, lírai dalszövegeken? Habár tízévesen már countryzenekart alkotott, az 1960-as években, az egy szál gitárral feltűnő énekesek korában először a költészet felé fordult, s csak aztán vált dalszövegíróvá, aki rekedtes, kezdetben színtelennek csúfolt hangján olyan sikereket zengett el, mint az 1967-es debütáló, Songs of Leonard Cohen albumon hallható Suzanne, a So Long, Marianne, a Johnny Cash által is feldolgozott Bird on the Wire, a klasszikus Hallelujah, vagy a magyar közönség számára Zorán interpretációja révén ismertté lett Take This Waltz, vagy netán a Dance Me to the End of Love című sláger, amely alapvetően szerelmes dalként ismert, pedig eredetileg a holokauszt borzalmai ihlették.

Dalainak jellemzői elemeit a szerelem, a vágyakozás, a mélabú, a pesszimizmus, a gúny és a lázadás határozza meg. Akárcsak a költők többségének esetében, művei önreflektívek – egyik leghíresebb dala, a Suzanne például egy egykori jó barátja feleségéről, feleségének szól. Új albuma, a zsidó újévre megjelentetett Popular Problems viszont már az elmúlás szelét is magán viseli, akárcsak az előző lemez, az Old Ideas. Pedig Leonard Cohen még testben-lélekben, és alkotó energiában is kimagaslóan jól van. A szigorúan csak fekete öltönyben és kalapban színpadra lépő művész pedig milliók imádják, állítólag II. Erzsébet brit királynő is “titkos rajongója.”

Mészáros Márton

Leonard Cohen kanadai énekes, költő

Leonard Cohen kanadai énekes, költő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: