Magyar szerzők a bécsi könyvfesztiválon

Számtalan magyar szerző műve is bemutatásra kerül Ausztria legnagyobb irodalmi eseményén, a bécsi könyvfesztiválon (Buch Wien), amelyet november közepén tartanak az osztrák fővárosban.

A bécsi könyvfesztivált először 2008-ban rendezték meg az osztrák fővárosban, az azt megelőző évig hatvan esztendőn keresztül ünnepi könyvhetet rendeztek Bécsben is. Az új rendezvény azonban költségeit tekintve sokkal olcsóbb, valamint két nappal rövidebb az egykori könyvhétnél. A mostani könyves seregszemlét 2014. november 13-án rendezik meg, a nyitóünnepséget Jurij Andruhovics ukrán író vezeti. A ceremónián jelen lesz számtalan osztrák és német művész mellett Herta Müller Nobel-díjas német írónő, Joe Nesbo norvég krimiíró és Meir Shalev izraeli író is. A könyvvásáron három évvel korábban magyar kezdeményezésre létrejött Donau Lounge elnevezésű programsorozat a Duna menti országok közös bemutatkozására ad lehetőséget, az alprogram keretében Grecsó Krisztián, Tóth Kinga, Sándor Iván, Kerékgyártó István és az idén elhunyt Borbély Szilárd művei is bemutatkoznak.

Várhatóan pódiumbeszélgetéseken jelen lesznek magyar szerzők is, a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából pedig többek között Jurij Andruhovics ukrán szerző, Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója, Etela Farkasova szlovák írónő, Günter Kaindlstorfer osztrák irodalomkritikus és Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójának részvételével tartanak megemlékező ünnepséget. A bécsi könyvfesztivál három napja során tizenkét különböző nemzet háromszáz kiállítója képviselteti magát. A 2013-as évben 34 ezer látogatója volt a programnak.

Mészáros Márton

A bécsi könyvfesztivál kiállítói 2012-ben

A bécsi könyvfesztivál kiállítói 2012-ben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: