Elhunyt Gera Zoltán, a Nemzet Színésze

Alig néhány hónappal azt követően, hogy a Nemzet Színészévé választották, 91 éves korában elhunyt Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, közölte a Nemzeti Színház 2014. november 8-án.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden. 1939-től foglalkozott főállásban a színészettel. 1947–1950 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Az 1960-as években egy több nemzet fiatal színészeinek kiírt nemzetközi Shakespeare-pályázaton első helyezett lett, a tizenkét napos londoni jutalomútra azonban a kommunista vezetés nem engedte ki, ezt egy Angliába küldött levélben sérelmezte, amiért államellenes izgatás vádjával tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után a szolnoki Szigligeti Színház tagja lett, majd 1967-ben Mikroszkóp Színpadhoz szerződött. 1980-1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1992-ig a Radnóti Miklós Színház művésze volt. 1992-től szabadfoglalkozásúként dolgozott. 2007-ben egy súlyos tüdőgyulladást követően határozta el, hogy visszavonul a színjátszástól. Pihenéssel teli évei során zöldhályog szembetegsége miatt már olvasni sem tudott, de társaságba szívesen járt és rendszeresen adott interjúkat. 2013-ban Áder János államfő Kossuth-díjjal tüntette ki, 2014 áprilisában pedig Szabó Gyula helyére a Nemzet Színészei közé választották.

Hatvanöt éves pályafutása során számtalan színházi szerepe mellett televíziós és nagyjátékfilmes alkotások sokaságában játszott. Többek között olyan nagy filmekben szerepelt, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, vagy a Szabó István rendezte dráma, A napfény íze. Magánemberként igazi úriember volt, az egyik legintelligensebb és udvariasabb színésznek tartották kollégái is. Mélyen hitt a természetes gyógymódokban, és a zen-buddhizmus tanait követte.

Mészáros Márton

Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze (1923-2014)

Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze (1923-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: