Rálőtt a pápára, most a sírjánál járt

Mehmet Ali Agca, a néhai II. János Pál pápát 1981-ben életveszélyesen megsebesítő török merénylő felkereste II. János Pál sírját a vatikáni Szent Péter-bazilika altemplomában 2014. december 27-én. A katolikus egyház meglepődött a karácsony utáni váratlan látogatáson.

A török Agca 1981-ben nyitott tüzet II. János Pál pápa akkori egyházfőre a vatikáni Szent Péter téren. A pápa súlyosan megsebesült, de megbocsátott merénylőjének, két évvel később pedig a börtönben meglátogatta. A férfit Olaszország néhány évtized után kiadta Törökországnak, ahol egy 1979-ben elkövetett gyilkosság miatt újra börtönbe zárták. Az egykori merénylő 2010 óta van szabadlábon.

A Vatikán szóvivőjének elmondása szerint Ali Agca látogatása nem volt előre bejelentve, és csupán néhány percig tartott. A török férfi a harminchárom évvel ezelőtti merénylet óta most először tette be a lábait Vatikán állam területére. Agca öltönyben, kezében virágcsokorral érkezett a Szent Péter-bazilikához, ahol az idén szentté avatott pápa, II. János Pál sírján helyezte el a csokrot. Ezt később a templom dolgozói eltávolították, akárcsak a többi látogató emléktárgyait, virágait. Az 56 éves férfit egy olasz tévécsatorna újságírója kísérte, aki felvételt készített a látogatáson.

Mészáros Márton

Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője a vatikáni Szent Péter téren

Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője a vatikáni Szent Péter téren

Egy hozzászólás to “Rálőtt a pápára, most a sírjánál járt”

  1. Lali Says:

    Talán megbánta tettét!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: