Mozi ajánló – Szellemíró

Hosszú órákig lehetne vitatkozni Roman Polanski ügyéről, el lehet itélni nemi erőszak miatt, amiért egy 13 éves lánnyal közösült, a zsidó vallása és a botrányai miatt, az azonban tény, hogy rendezőként kevés jobb van nála.

Roman Polanski Szellemíró (The Ghost Writer) című filmjének a magyar nyelvű plakátja

A 76 éves Franciaországban született lengyel kisember új filmjének (az alkotás idén elnyerte a Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat) már a címe is figyelemfelkeltő és elgondolkodtató, a “szellemíró” nem más, mint az az ember, aki híres, ismert személyiségeknek segít megfogalmazni az önéletrajzi könyvét. Ebben a filmben ezt a bizonyos szellemírót Ewan McGregor skót színész alakítja, akit én a korosztálya legjobbjai között tartok számon. A férfinak az lesz a feladata, hogy segítsen megirni Adam Langnek, Nagy-Britannia egykori (persze csak a forgatókönyvben, a valóságban ilyen nevű államférfi sosem vezette a szigetországot) miniszterelnökének a memorját, azonban a dolog egyre sűrgősebbé vállik, ugyanis a Pierce Brosnan által életre keltett politikust időközben feljelentik a hágai Nemzetközi Bíróságon. A botrány óriási lesz, a csapből is a Lang-ügy fog folyni, és tüntetők ezrei fogják ellepi a környéket, így a szellemírónak muszály lesz beköltözni a Lang-villába, ami egy amerikai szigeten áll.

Oliwia Williams és Pierce Brosnan Roman Polanski Szellemíró (The Ghost Writer) című filmjének egyik jelenetében

A bonyodalom csak itt keződik, az író a múltba kezd el keresgélni és igencsak kínos és meglepő részletekre fog lelni. Az Adam Langet megszemélyisető Brosnan az egyik interjújában elárulta, hogy Lang és Tony Blair, aki 1997 és 2007 között Egyesült Királyság miniszterelnöke volt egy és ugyanaz a személy, de mégis két külön ember. (Megjegyezendő, hogy a regényt és forgatókönyvet író Robert Harris angol újságíró legjobb barátja Blair volt, akiben aztán később csúnyán csalódnia kellett.)

Kim Catrall és Pierce Brosnan a Szellemíró (The Ghost Writer) című Polanski-film egyik jelenetében

A színészi alakítások terén se volt semmi kivetnivalóm a filmben, McGregor briliánsan oldotta meg ezt a feladatot is, az egykori James Bondon, Pierce Brosnanon is látszik, hogy apait-anyait belead az alakításában, és Kim Catrallon és Olivia Williamsen is látszik, hogy tapasztalt színészek. Polanski a filmben szerepet adott a 95 éves Eli Wallachnak is, aki még az 1960-as években lett világhírű, többek között a Clint Eastwood nevével fémjelzett A Jó, a Rossz és a Csúf című westernnek köszönhetőleg. Az 56 éves egykori szépfiún, Brosnanon is fogott az idő vasfoga, de legjobban azon döbbentem meg, hogy a feleségét alakító Williams még csak 41 esztendős, holott én legalább egy ötvenes nőnek saccoltam. Ezek ellenére is azt kell mondjam, hogy klasszikus Hitchcock-filmeket idéző zenének és Polanski rendezői zsenialitásának köszönhetjük, hogy elkészült ez a profi alkotás, amely akár az év filmje is lehet.

Pierce Brosnan ír színész Roman Polanski Szellemíró (The Ghost Writer) című filmjének egyik jelenetében

2 hozzászólás to “Mozi ajánló – Szellemíró”

  1. zsoldos_katey Says:

    Fúúj Polanski sose nézném meg a filmjét!! Hányás a vén ember!

  2. kelemenmarc Says:

    Szép kritika, mint mindig. Grat! 🙂 Várom, hogy láthassam a filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: