Elkészült az Emberség

2012. február 6-án hivatalosan is bejelentem, hogy elkészült az Emberség című rövidfilmem, amit magam rendeztem. A forgatókönyvet Simon Tamással, a film operatőrével közösen írtam. A 8 perces rövidfilm főszereplői Bicskey Lukács, Szigethy Hanna és Puskás Samu. A film honlapja most készült el: Emberség

Mivel magáról a filmről nem írtam még a blogomon, ezért sok beszámolnivalóval tartozom. Elsőként elnézést szeretnék kérni az olvasóktól, amiért nem foglalkoztam eleget a bloggal az utóbbi hetekben.

Bicskey Lukács magyar színésszel, a filmem főszereplőjével az Emberség forgatásán Budapesten 2012. január 29-én (Fotó: Szilasi Katalin)

Bicskey Lukács magyar színésszel, a filmem főszereplőjével az Emberség forgatásán Budapesten 2012. január 29-én (Fotó: Szilasi Katalin)

Még tavaly évvégén, valamikor karácsony tájékán a Puskin Moziban felfigyeltem a 6. BIG Diákfilmfesztivál plakátjára, s elhatároztam: megvalósítom egyik régi álmom, és filmet készítek. Szerettem volna valami személyes történetet filmre vinni, vagy esetleg olyan témát, ami nem teljes egészében fikció. Az elmúlt hónapokban minden nap találkoztam iskolába menet a Rózsák terei templommal szemben egy hajléktalan férfival, aki egy telefonfülkében lakott. Az újév első napján köszöntem neki, ő bemutatkozott, majd elmesélte az életét. Rendes embernek tűnt, másnap vittem neki ennivalót.

Megsajnáltam ezt a rozzant öreg hajléktalant, aki már két hónapja a fülkében élt ebben a hidegben. Később, még néhány alkalommal beszéltem vele, de már az első találkozásunkkor tudtam, hogy ő lesz a filmem főszereplője. A kérdés csak az volt; milyen minőségben? Gyorsan írtam egy forgatókönyv szinopszist, majd megkerestem Simon Tamást, aki elvállalta a film felvételét. Miközben együtt befejeztük a forgatókönyvet, egyre jobban megismertem Zolit, az igazi hajléktalant. Mindaddig még sikertelen öngyilkossági kísérletet nem hajtott végre, addig úgy volt, hogy ő fogja alakítani a címszerepet. Elvégre ennél hitelesebb alakítást el sem tudna képzelni az ember. Sajnos közbejött ez a nem várt dolog, így gyorsan új szereplő után kellett néznem.

Hosszas szervezőmunka után Bicskey Lukács, a nemzetközi alkotásokban is foglalkoztatott színművész vállalta el a főszerepet. Az Argo című film kegyetlen gyilkosának megformálója a forgatás előtt alaposan felkészült a szerepre. Az Emberség másik két főszereplője nem színész, hanem korombeli fiatal: Puskás Samu és Szigethy Hanna alakítja a két fiatalt, akik összevesznek, mert a srác beleszeretett a lányba. Tájékoztatásul azoknak, akik nem tudnák – Puskás Samu Básti Juli Kossuth-díjas színésznő fia, Hannával pedig ugyanabba az iskolába jártam éveken keresztül. A történet szerint a lány nem akar többet szimpla barátságnál, a fiú bánatában pedig a hajléktalannak önti ki lelkét.  Ha valaki azt gondolná, hogy a történet csak ilyen egyszerű, téved. A film vége igazi meglepetést és megválaszolatlan kérdéseket tartogat a néző számára.

A forgatásra 2012. január 29-én, vasárnap került sor. A jeleneteket a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom kertjében és a templommal szemben álló telefonfülkénél, valamint az iskolám, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium előtt forgattuk. Reggel hét óra előtt találkoztunk, s délután öt óráig dolgoztunk. A tízórás munka végül meghozta az eredményt, megérte mínuszokban a szabadban lenni egész nap. A közel kétórányi nyersanyagot nem volt könnyű feladat megvágni, pláne, hogy a vágón az utolsó pillanatban lemondta a segítséget. Három napom volt arra, hogy találjak valakit, aki ingyen vagy viszonylag olcsón megvágja a filmet. Szerencsére találtunk valakit és nyolc óra alatt elkészült a film.

Az Emberséget sikerült időben neveznünk a filmfesztiválra, s most már csak egy dolgunk van: várni. Máskülönben az igazi hajléktalan, akiről a film Fehér Zoltánját mintáztam, a valóéletben eltűnt, pedig a forgatás előtt egy héttel megbeszéltem vele, hogy forgathatunk a fülkéjében. Hetekig semmi hír nem érkezett róla, viszont tegnap láttam őt. Köszöntünk is egymásnak, és elmesélte, hogy bevonult egy hajléktalanszállásra. „Drága gyermekem, hallottam, hogy jól sikerült a film. Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni… de tudod, a lábam. Volt vele egy kis baj, de már jól vagyok. Vigyázz magadra!” – mondta, majd folytatta a hólapátolást. Különös ember ez a Zoli! Vajon, honnan tudhatta, hogyan sikerült a forgatás, ha ő nem volt ott és a stábból és senki sem mesélte neki?

Mészáros Márton

Szigethy Hanna és Puskás Samu az Emberség című film egyik jelenetében (Fotó: Szilasi Katalin)

Szigethy Hanna és Puskás Samu az Emberség című film egyik jelenetében (Fotó: Szilasi Katalin)

Egy hozzászólás to “Elkészült az Emberség”

  1. magnacum Says:

    jó kis film lehet, hol lehet majd megnézni? a bicseky lukács nagyon sokat válzotott, de én szeretem őt…kár hogy mindig kicsi szerepeket kap. nem tudom hogyan csinálod, de dicséretre méltó hogy ennyi midnenbe belefogsz és azért mennek is a dolgok hellyel-közzel. a verseid nem igazán tetszenek, nem elég kiforottak, leszámítva néhány érzelmesebbet, de ez a film határozottan jó ötlet volt. nagy munka lehetett, várom már! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: