Valentin Titánia: „Én vagyok magamhoz a legkritikusabb!”

„Én vagyok magamhoz a legkritikusabb!” – Valentin Titánia

Mészáros Márton interjúja Valentin Titánia színművésszel

Valentin Titániával, a Made in Hungária című filmmel ismertté vált színésznővel a Marslakók című sorozat forgatásán, a Raleigh Stúdióban beszélgettem.

Valentin Titánia színésznő a Marslakók című sorozat forgatásán, a Raleigh Stúdióban 2012. április 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Valentin Titánia színésznő a Marslakók című sorozat forgatásán, a Raleigh Stúdióban 2012. április 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Hároméves szerződést írtál alá a Marslakókkal. Nem keserítettek el a várakozást alulmúló nézettségi adatok?

Valentin: Egy induló sorozatról beszélünk, és a nézettség folyamatosan nő. Kell egy idő még az emberek ráhangolódnak a Marslakókra, szóval a mostani adatok miatt egyáltalán nem izgulok.

Mészáros: Milyen jövőt jósolsz a sorozatnak?

Valentin: Szerintem biztosan lesz egy réteg, aki szeretni fogja.

Mészáros: Tulajdonképpen miről szól a Marslakók?

Valentin: Egy internetes magazin szerkesztőségről szól, ahol hat ember gyűlik össze. Együtt kezdenek el dolgozni, pedig mindegyikőjük máshonnan jött. Minőségi újságírás a céljuk, de kénytelenek bulvárral is foglalkozni. Nagyvonalakban ennyi a történet, persze akadnak bonyodalmak mind a munkájukban, mind a magánéletükben.

Mészáros: Hogyan tudnád jellemezni a karakteredet?

Valentin: Egy ügyvédnőt alakítok, jogi diplomája van, és szinte végig tanulta az egész életét. Azt érzem, hogy talán most kezd csak elélni, kicsit olyan érzésem van, mintha ez a nő burokban nőtt volna fel.

Mészáros: Mit gondolsz, mi a Marslakók erőssége a többi sorozattal szemben?

Valentin: Talán az, hogy nagyrészt színészek játszanak benne. Horváth Lajos Ottót nagyon szeretem, őt nagyon jó színésznek tartom, de a többiek is nagyon ügyesek. Gémes Antossal évfolyamtársak voltunk a Színház és Filmművészeti Akadémián. Jó velük játszani, jó csapat vagyunk!

Mészáros: Következzen most néhány személyes kérdés. A szüleid magyarok?

Valentin: Édesanyám magyar, édesapám amerikai.

Mészáros: Sejtem, hogy a veled készült interjúk egyik alapkérdése a hollandiai múltad, de én mégis arra kérnélek, meséld el, hogyan kerültél oda, és hogy jutottál haza?

Valentin: Édesanyám, Aradi Mária balettáncosnő volt, és a Holland Nemzeti Balett együtteshez szerződött, édesapám pedig festőművész volt, és ott volt kiállítása. Édesanyám éppen ült valami kávézóban, és hamuzott a földre, apám pedig odament hozzá egy hamutartóval, és beszélgetni kezdtek. Egyből egymásba szerettek, összeházasodtak és én ott, Amszterdamban születtem. 15 éves koromig ott is éltem, utána Budapestre jöttem, és a balettintézetben tanultam. A Táncművészeti Főiskola után pedig a Színház és Filmművészeti következett.

Mészáros: Egyedül laktál 15 éves korodtól?

Valentin: Igen, teljesen egyedül.

Mészáros: Egy ilyen korú lány hogyan volt képes megbirkóznia azzal a feladattal, hogy saját magáról kell gondoskodnia?

Valentin: Szerintem ennél vannak sokkal nehezebb feladatok is az életben, amivel meg kell birkózni. Ha az élet rákényszerít dolgokra, megbirkózunk velük. Sokkal több mindenre vagyunk képesek, mint azt hinnénk.

Mészáros: Van még kötődésed Amszterdamhoz? Vissza szoktál járni oda?

Valentin: Persze. Vannak ott barátaim, rengeteg táncos az együttesből, és még sokan.

Mészáros: Valaha kipróbáltál kábítószert?

Valentin: Igen. Nagyon sokat füvet szívtam a haverokkal Hollandiában. 12 vagy 13 éves voltam, amikor először kipróbáltam.

Mészáros: Milyen érzés volt felfogni, hogy itthon tiltott az, ami ott legális?

Valentin: Teljesen egyetértek a tiltással. Biztos nem szívtam volna én sem annyit, ha nem lett volna megszokott Hollandiában, hogy 12 éves kortól kezdve mindenki úgy szívja a füvet, mint a sima cigit. Bár a tiltásról annyit, ha valaki itthon meg akar szerezni valamit, itt is meg tudja oldani.

Mészáros: Egy szigorú ügyvédnőt alakítasz a sorozatban. A valóéletben mennyire vagy szigorú?

Valentin: Az igazság az, hogy a sorozatban nem játszok olyan igazán szigorú karaktert, sőt szerintem igazán empatikus a figurám. Az általam alakított Titi körülbelül olyan sokoldalú, mint egy átlagos ember. Megpróbálok színt vinni az egész karakterbe, hogy ne tűnjön olyan egyhangúnak.

Mészáros: Kitartó vagy?

Valentin: Feleslegesen nem küzdök, és ha rosszul érzem magamat egy szituációban, akkor inkább ott hagyom az egészet. Ilyen szempontból inkább bátornak tartom magamat. Viszont ha valami érdekel, akkor küzdök érte.

Mészáros: Mennyire tartod magadat beképzeltnek?

Valentin: Egyrészt azt mondom, akkora sikerünk nincsen, hogy okom legyen arra, hogy a fejembe szálljon a dicsőség, másrészről szerintem egy felnőtt ember nem beképzelt. Ha megnézem magamat a tévében, csak azért teszem, hogy tanuljak. Én vagyok magamhoz a legkritikusabb!

Mészáros: Inkább „jókislánynak” vagy „rosszkislánynak” tartod magadat?

Valentin: Egyiket sem lehet rám sütni. Van, amikor rossz vagyok, és van, amikor jó. Próbálok figyelmes lenni az emberekkel.

Mészáros: Az internetes hozzászólások között találtam egy olyat is, amelyben azt írják, hogy egy igazi „férfifalóként” tudnak elképzelni. Hány barátod volt eddig?

Valentin: Hány barátom volt eddig? Tényleg azt gondolod, hogy erre válaszolni fogok? Nem tartom magamat férfifalónak, szeretem a férfiakat, szeretek élni, de nem vagyok egy férfifaló. Soha nem vittem haza senkit egy bárból, és ha valakivel lefeküdtem azt ismertem.

Mészáros: Mit gondolsz mi lehet a legnagyobb hátránya annak, hogy ismerté válsz?

Valentin: Sokszor zavaró lehet az ismertség. Én nem vagyok az a típus, aki a boltba is sminkbe megy. Nem szeretném, ha celebként kezelnének. Szerintem nagyon fontos, hogy többet dolgozunk, mintamennyit szerepelünk.

Mészáros: Szerinted valaki lehet egyszerre, celeb és művész is?

Valentin: Vannak, akik ezt csinálják most. Sok negatívum és persze pozitívum mellett az egyik legnagyobb baj az országban az, hogyha valakit felkapnak, akkor az illető már bármit csinálhat. És ott van sok tehetséges fiatal, akik képtelenek betörni.

Mészáros: Milyen nyelveken beszélsz folyékonyan?

Valentin: Hollandul, angolul, magyarul.

Mészáros: Volt vagy van olyan készség, amelyet a Marslakók miatt kellett elsajátítanod?

Valentin: Igazából meg kellene tanulnom vezetni. El is kezdtem járni Kreszre, de annyira sűrű lett a forgatás, hogy abba kellett hagynom.

Mészáros: Hogyan oldjátok meg a pároddal, hogy ne romoljon meg a kapcsolatotok, hiszen mindketten foglalkoztatott színészek vagytok?

Valentin: Próbálunk egymásra minél többet figyelni. Csak ennyit tud csinálni az ember. Egy kapcsolat leginkább akkor romolhat meg, ha nagyon benne vagy a saját dolgaidban, és csak azokra figyelsz.

Mészáros: Egy internetes szavazáson „Európa legszebb színésznőjének” választottak. Mit gondolsz, az emberek miben láthatják a szépségedet?

Valentin: Úgy érzem, hogy meg vagyok hízva, szóval most egyáltalán nem látom magamat szépnek. Talán azt mondhatnám, hogy a szemem a legkifejezőbb.

Mészáros: Kit tartasz te szépnek?

Valentin: A hagyományos szépségeket. Azt tudom, hogy ha valaki túl tökéletes, az nem tetszik. Tudod, a férfiak szokták ilyenkor mondani, hogy „hű úgy megraknám egy estére”, de ez nem az a típus, akivel egy férfi az életét el tudja képzelni.

Mészáros: Van életfilozófiád, kedvenc mondásod?

Valentin: Az jó példa, hogy viselkedjünk úgy másokkal, ahogyan mi szeretnénk, ha viselkednének velünk. A baj azzal van itthon, hogy az emberek imádják fikázni, kritizálni a másikat. Itthon mindenki belepofázik a másik életébe, Amszterdamban ez egyáltalán nincs így.

Mészáros: A 30-hoz közeledve foglalkozol az idő múlásával?

Valentin: Nem igazán, talán majd csak akkor kezd el foglalkoztatni, ha tényleg harminc leszek. Számomra már az is fura, hogy harmincegy éves nőt játszom úgy, hogy huszonhét vagyok. Ráadásul a Wikipédián is rosszul vagyok fent, nem 82’-ben születtem, hanem 84’-ben. És méghozzá nem november 30-án, hanem július 8-án.

Mészáros: Ha valaki megkeresne most egy filmajánlattal, mit mondanál neki?

Valentin: Megkérdezném, hogy mi az. Elkérném a forgatókönyvet, elolvasnám, és megkérdezném, hogy ki lenne a többi szereplő, ki a rendező, milyen szerepről van szó és satöbbi. Semmire sem mondanék csakúgy igent.

Budapest, 2012. április 7.

Valentin Titánia színésznő a Marslakók című sorozat forgatásán, a Raleigh Stúdióban 2012. április 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Valentin Titánia színésznő a Marslakók című sorozat forgatásán, a Raleigh Stúdióban 2012. április 5-én (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: