Claudio Magris volt a Könyvfesztivál díszvendége

Claudio Magris olasz író, irodalomtudós, a kortárs olasz irodalom jelentős alakja volt a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége idén. A 2012. április 19. és 22. között a Millenárison megrendezett könyvfesztiválon a 73 esztendős író átvehette a Budapest Nagydíjat.

2012. április 20-án kilátogattam én is a könyvfesztiválra, ahol nem csak érdekes, új kötetekkel találkoztam, hanem pályakezdő és elismert írókkal is. A 39 éves szerző, Benedek Szabolcs a legújabb kötetét, A vérgróf című regényt dedikálta. Konrád György Kossuth-díjas író az Európa Könyvkiadó standjánál várta az olvasóit, de Pomogáts Béla, Bod Péter Ákos, Heller Ágnes, dr. Csernus Imre, Kányádi Sándor és természetesen Eszterházy Péter is jelen volt a rendezvényen.

Konrád György Kossuth-díjas íróa  XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án

Konrád György Kossuth-díjas író a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Csisztu Zsuzsa, az egykori sportolóból lett televíziós műsorvezető az Anyatükör című kötet egyik társszerzőjeként volt jelen az egyik legnagyobb irodalmi eseményen, azonban meglehetősen kevesen akadtak, akik dedikáltatták volna vele a könyvet.

Csisztu Zsuzsa egykori sportoló, műsorvezető kezében az Anyatükör című kötettel a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án

Csisztu Zsuzsa egykori sportoló, műsorvezető kezében az Anyatükör című kötettel a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Claudio Magrissal több művét is dedikáltattam, az író pedig legnagyobb örömömre névre szólóan írta alá a munkáit. A Duna című esszéregénnyel világhírnévre szert tevő olasz irodalmárral viszonylag sokan íratták alá a könyveit, s a szerző a dedikálás alatt kedélyesen beszélgetett, vagy éppen a számára odakészített sört iszogatta. Igazán szimpatikus volt, hogy megpróbálta kimondani a legtöbb magyar keresztnevet, és meglepő módon, hellyel-közzel sikerült is neki.

A könyvfesztivál zárónapján több kategóriában hirdettek győztest, az Év kiadója elismerést idén a Kossuth Kiadónak ítélték, az Év hangoskönyve díj pedig a közönség szavazatai alapján a Rátóti Zoltán által felmondott Weöres Sándor: A teljesség fel című verseskötetet illette meg. Szintén az olvasók voksoltak az Év hangja elismerésre is, amelyet Mácsai Pál Jászai Mari-díjas magyar színész érdemelt ki.

Mészáros Márton

Claudio Magris olasz író-irodalomtudóssal, a feszticál díszvendégével, miután dedikálta a könyveit a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án.

Claudio Magris olasz író-irodalomtudóssal, a fesztivál díszvendégével, miután dedikálta a könyveit a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2012. április 20-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: