Interjú Jaksity Katával és Palácsik Tímeával

„Nagyon áldozathibáztató társadalom vagyunk”

Mészáros Márton interjúja Jaksity Kata műsorvezetővel, és Damu Roland egykori élettársával, a sorozatsztár által bántalmazott Palácsik Tímeával, akik a családon belüli erőszak ellen és annak tényleges büntetésért gyűjtöttek aláírást az elmúlt napokban.

Palácsik Tímea, az erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt elítélt Damu Roland sorozatsztár egykori párja, és Jaksity Kata műsorvezető a családon belüli erőszak elleni kampányon a budapesti Mammutban 2012. április 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

Palácsik Tímea, az erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt elítélt Damu Roland sorozatsztár egykori párja, és Jaksity Kata műsorvezető a családon belüli erőszak elleni kampányon a budapesti Mammutban 2012. április 22-én (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Elmondanátok, hogy ez tulajdonképpen milyen akció?

Palácsik: Aláírásokat gyűjtünk a családon belüli erőszak megfékezéséért, 50 ezer aláírással szeretnénk, ha az Országgyűlés napirendre tűzné, hogy legyen önálló büntetőjogi tényállás ebben az ügyben.

Mészáros: Eddig hány aláírást sikerült gyűjteni?

Palácsik: Úgy tudjuk, hogy a tegnapi napig több mint 40 ezer gyűlt össze. Budapest több különböző pontján zajlik a gyűjtés, az összes fővárosi Cinema City mozi előtt folyik az akció több híres ember jelenlétében.

Mészáros: Kik vesznek részt az akcióban?

Jaksity: Halász Pálma, az Élet-Érték alapítvány elnöke indította az egész kampányt, immáron második nekifutásra próbálkozunk. Sajnos az első akción nem sikerült megszerezni a kiírt mennyiségű aláírást, ezért különösen jó lenne, ha most sikerülne összehozni az 50 ezer aláírást. Pontosabban az még jobb lenne, ha 55 ezernél futnánk ki az időből, hiszen 10 százalékkal mindig kell számolni, biztosan lesznek nem jól kitöltött aláírások. A kérdéshez visszakanyarodva, a kollégáimat, barátaimat is magammal rántottam, hogy kicsit nagyobb eséllyel induljunk. Mautner Zsófia gasztroblogger, Bereznay Endre, Puskás Peti, a Rippel-fivérek, Ördögh Nóra, Szekeres Adrienn, Andy Vajna és Bombera Kriszta is segít nekünk. Várkonyi Attilát sem szabad kifelejtenünk a listából, ő nagyon sokat segített nekünk. Tegnap váratlanul beállított a West Endbe, de a Syma Csarnokban tartott DJ Dominique és barátai nagykoncertjén a színpadon folyamatosan elmondta, hogy önkénteseink kint vannak az előcsarnokban és várják az aláírni vágyókat.

Mészáros: Meddig zajlik a gyűjtés?

Jaksity: Itt vagyunk addig míg látjuk, hogy vannak emberek. Két-három órán keresztül minimum itt maradunk, este hét-nyolc óra körül kezd nőni a mozi forgalma. Nekem ma például a fiaim is jönnek besegíteni.

Mészáros: Volt olyan, aki nemtetszését fejezte ki a kampány miatt?

Jaksity: Sokan. Valószínűleg éppen azért, mert az illető elszenvedője a családon belüli erőszaknak, és a partnere éppen vele volt. Azt gondolom, hogy azok a nők, akik ilyenkor lehajtották a fejüket és úgy kullogtak a partnerük után, azok vagy lelki vagy akár testi erőszak elszenvedői. Szinte biztos, hogy ott nagy százalékban ez állhat a háttérben. Aztán persze akadnak olyanok is, akik nem is értik az egészet, de szerencsére közülük a legtöbb, ha ad időt nekünk arra, hogy elmagyarázzuk, hogy miről van szó, akkor aláírja.

Palácsik: Én például azt vettem észre, hogy az idős emberek nem igazán tűnnek hajlandónak az aláírásukat adni.

Mészáros: Mit gondoltok reálisan, vajon sikerülni fog az egész akció?

Jaksity: Ezt szeretnénk, de őszinte leszek: szerintem már azért megérte az egész, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a családon belüli erőszakra. Szinte mondhatni, nincs is olyan hazai médium, amelyik ne említette volna meg ezt az ügyet. Úgy látszik, hogy megérezték a fontosságát. Nagyon fontos, hogy az emberek fejében induljon meg egy szemléletváltás. Nagyon áldozathibáztató társadalom vagyunk, ezt pont Timi ügye mutatja, akit állandóan lekurváztak, akire azt mondták, hogy megérdemelte és még lehetne sorolni.

Palácsik: A legrosszabb, hogy ismeretlenek mondanak arc nélkül véleményt valami olyan ügyről, amiről nem is tudnak.

Mészáros: Vajon miért nem hagyja el a nő azt a férfit, aki bántalmazza?

Jaksity: Mert szerelemből vannak együtt, és a szerelemben – főleg úgy, hogy az agresszorok maguk is észlelik, hogy túlléptek egy bizonyos határt és bocsánatot kérnek, elkezdik ölelgetni a párjukat, virágot visznek, ígérik, hogy soha többet nem fordul elő stb…  – mindig kapnak egy utolsó esélyt a felek. Ennél csak az rosszabb eset, ahol gyerek is van a családban. Egy anya sokáig képes tűrni az erőszakot, mintsem kiszakítsa a gyereket a családból. Legtöbb esetben a bántalmazó visszaél a helyzettel, fenyegetőzik, hogy elveszi a gyereket, ez elijeszti a nőt attól, hogy elmeneküljön. Meg hát az igazság az, hogy nincs is nagyon kitől segítséget kérnie egyelőre. Ezen is szeretnénk ezzel a törvénnyel változást elérni. Az ártatlanság vélelme az áldozatot is illesse meg, ne csak a bűnöst.

Mészáros: Timi, te hogy tudod feldolgozni a Damu-ügyet, hiszen téged is nagyon sok támadás ér emiatt?

Palácsik: Nehezen, szerintem soha az életben nem fogom tudni ezt teljesen feldolgozni. A családom, a barátok és pszichológus segít. Nem könnyű elviselni, hogy ilyen sokan megkérdőjelezték a szavaim hihetőségét.

Mészáros: Az akció keretében érnek negatív támadások?

Palácsik: Szerencsére nem, szemtől szemben még nem értek támadások, csak ismeretlenül, például a közösségi oldalamra (Facebook) állandóan írnak gusztustalan dolgokat.

Mészáros: Rajtad kívül is bántalmazott nőket Damu Roland?

Palácsik: Igen, tudomásom szerint sokat. Többen közülük meg is kerestek engem és elmesélték, de ők nem mertek feljelentést tenni. Illetve az egyikük végül tanúvallomást tett a mi eljárásunkban.

Mészáros: Mit szólsz az ítélethez?

Palácsik: Azok után, amit Roland tett velem, ennyit érdemel. Ehhez nem tudok többet hozzáfűzni, a bíróság jogerősnek ítélte az ítéletet, és már tölti is a büntetését. Engem valamelyest megnyugtat a tény, hogy börtönbe került.

Budapest, 2012. április 22.

Palácsik Tímea, az erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt elítélt Damu Roland sorozatsztár egykori párja, és Jaksity Kata műsorvezető a családon belüli erőszak elleni kampányon a budapesti Mammutban 2012. április 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

Palácsik Tímea, az erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt elítélt Damu Roland sorozatsztár egykori párja, és Jaksity Kata műsorvezető a családon belüli erőszak elleni kampányon a budapesti Mammutban 2012. április 22-én (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: