Félévszázados büntetés a tömeggyilkos államfőre

A háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai elnök perében ítélet született a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges törvényszék (SCSL) tárgyalótermében 2012. május 30-án.

A törvényszék 50 év börtönbüntetésre ítélte a most 64 éves Taylort, kijelentve, hogy az egykori államfő felelős az emberiség történetének legszégyenteljesebb bűncselekményeinek segítéséért, bátorításáért, és azoknak megtervezéséért.

A volt elnök az ENSZ-bírák szerint fegyverekkel, lőszerrel és egyéb hadianyagokkal látta el a Libériával szomszédos, Sierra Leónéban öldöklő, kegyetlenségeikről ismert lázadókat, cserében pedig gyémántokat kapott. Taylor végig hangoztatta, hogy nem hajlandó elismerni bűnösségét, és szerinte csak politikai összeesküvésről van szó. Éppen emiatt, fellebbez az ítélet ellen.  

Az általa támogatott háborúban a katonák élve megcsonkították áldozataikat, akiket hosszú időn keresztül hagytak szenvedni, asszonyokat és lányokat nem kímélve falvakat mészároltak le, anyák méhéből kivágták a magzatokat, és több ezer kislányt, és érett nőt erőszakoltak meg. A Sierra Leone-i polgárháború tíz éve alatt több mint 120 ezer ember vesztette életét.

Az 1997 és 2003 között hatalmon lévő Charles Taylort 2006-ban tartóztatták le szökés közben, Nigériában. A II. világháborút követő nürnbergi per óta Taylor az első volt államfő, akire háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság ítéletet mondott ki. Az ex-elnök várhatóan Nagy-Britanniában fogja letölteni a börtönbüntetését.

Mészáros Márton

Charles Taylor volt libériai elnök

Charles Taylor volt libériai elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: